Ватиканът отвори архивите за папа Пий XII от времето на Холокоста, въпросът за вината му остава

Ватиканът отвори архивите си за папство на Пий XII по време на ВСВ, пазено в тайна в продължение на десетилетия на фона на обвиненията, че той е затворил очи в Холокоста, съобщава БиБиСи.

Според критиците Пий XII, понякога наричан „папата на Хитлер„, знае, че нацистка Германия убива евреи, но не действа. Той е папа от 1939 до 1958 година.

Ватикана твърди, че Пий XII е работил зад кулисите, за да спасява евреи. Десетки учени се готвят да разгледат многото документи.

Папа Франциск взе решение преди година да отвори архивите на една от най-противоречивите фигури на Римокатолическата църква.

„Църквата не се страхува от историята“, коментира папата пред учени.

Папа Франциск заяви, че папството на Пий XII е белязано от „моменти на сериозни затруднения, измъчени решения за човешко и християнско благоразумие, които за някои могат да са като сдържаност“.

Епископ Серхио Пагано, префект на Апостолския архив на Ватикана, заяви, че документите от Втората световна война са милиони страници, разпределени в 121 раздела според темата.

Цялото пространство е резервирано до края на годината, заяви епископ Пагано, цитиран от „Ройтерс“.

Част от учените са от Мемориалния музей за Холокоста във Вашингтон и водещият немски историк Хуберт Волф, специалист по Пий XII.

Марк Лоуен от БиБиСи в Рим коментира, че противоречията около това папство са причина, Пий XII да не бъде предложен за светец.

„Няма съмнение, че папата е бил наясно с убийството на евреи„, заяви Хуберт Волф, цитиран от АФП.

През 20-те години на миналия век тогавашният кардинал Еудженио Пачели е свидетел на възхода на нацизма като посланик на Светия престол в Германия, преди да се върне във Ватикана и да стане папа.

На папата са изпратени йезуитски документи, които го информират за нацистките концлагери, но историците все още не са видели нито един от отговорите му.

Волф коментира, че иска да види всички писма, които папата е получил от своите посланици по време на войната.

Освен това историците все още имат много въпроси относно прословутият „път на плъховете“ – път за бягство, подпомагано от някои католически духовници за нацистките военнопрестъпници да избягат в Южна Америка след войната.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.