Във Франция деца са подлагани на расистки полицейски проверки

 

Френската полиция прилага извънредно пълномощията си да извършва бързи арести и обиски на чернокожи момчета и мъже, както и на такива с арабски произход, обобщава Хюман Райтс Уоч в скорошен доклад по темата. Ограничаването на тази власт е ключова за справянето с предубеденото полицейско поведение, включително расовото или етническо профилиране, както и за подобряването на отношенията между полицията и различните общности.

Докладът от 44 страници, „Те говорят с нас сякаш сме кучета: злоупотребяващи полицейски арести и обиски във Франция”, документира многократни и безпочвени полицейски действия, насочени към малолетни, включително и деца на 10 години, по-големи деца и възрастни. Подобни акции често включват инвазивни и унижаващи претърсвания на тялото и притежанията. Повечето проверки въобще не се записват, полицията на представя писмена документация или обикновено не казва на хората защо са спрени. Мерките за подобряването на отчета и търсенето на отговорност са неефективни. Някои от интервюираните деца и възрастни казват, че полицаите са използвали расистки обиди срещу тях.

„Има множество доказателства, че проверките на самоличността във Франция, особено защото имат дискриминиращ ефект, нанасят огромни поражения върху отношенията между полицията и различните общности, без да постигат много в намаляването или идентифицирането на престъпленията”, казва Бенедикт Женеро, директор на ХРУ за Франция. „Не е добре властите да продължават да пренебрегват призивите за промяна.”

Между април 2019 г. и май 2020 г. ХРУ е интервюирала 90 френски мъже и момчета, принадлежащи към малцинствени групи, включително 48 деца в Париж, Гренобъл, Страсбург и Лил. Много от тях казват, че са били спрени заради това как изглеждат и къде живеят, не заради поведението им. Етническото профилиране – спирането на хора заради външния им вид, расова и етническа принадлежност, а не заради определено поведение или разумно и основателно подозрение за извършване на нарушение – е незаконно и вредно за отделните хора и обществото като цяло.

ХРУ разкрива, че полицията често нарочва малолетни, включително деца за акциите си. Деца на по 12 години разказват, че са били карани да опират ръце на стената или на кола, да разтварят крака и да бъдат подлагани на щателно претърсване, включително на задните части и гениталиите. Подобни действия могат да се случат пред или близо до училища, както и на училищни екскурзии. Кофи, на 12 години, свидетелства, че той и целият му клас били подложени на полицейска проверка на самоличността пред училището в Бобини, близо до Париж, когато тръгвали на училищно посещение на Лувъра. Момчето разказва, че трима полицаи претърсили всичките им раници. „Бъркаха в джобовете ми. Разтвориха краката ми и опипаха гениталиите ми,”, допълва Кофи, добавяйки, че учителят им се противопоставил на тези действия, но полицаите отговорили, че ще правят каквото си искат.

В отговор на протестите срещу полицейското насилие на расова основа във Франция, част от световните демонстрации след смъртта на Джордж Флойд, френският вътрешен министър Кристоф Кастанер заяви в началото на юни „нулева толерантност” при мерките за търсене на отговорност за расистко поведение на отделни полицаи. За проверките на самоличността Кастанер просто припомни на полицейските служители да си показват значките и призова за засилване на употребата на телесни камери. По време на речта си от 14.06. президентът Емануел Макрон заклейми всички форми на расизъм, но не обърна специално внимание на полицейските злоупотреби, казвайки само, че изпълнителната власт заслужава „подкрепата на обществените власти и благодарността на нацията.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.