Великден е! Бъдете здрави и честити!

…Зад дилемата на възприемането на смъртта се крие много по-дълбока, по-съществена и по-тайнствена дилема – дилемата за двойственото човешко-божествено съзнание на Иисус. В моментите, когато по всичко изглежда, че човешкото съзнание преобладава в Него, например в Гетсиманската градина или на кръста, Той бива убеден в необходимостта да се поддаде на смъртта и нейните ценности. В моментите, когато доминира свръхчовешкото съзнание, например в сцените на възкресяване на умрелите, Той е убеден, че смъртта Му се подчинява. Така в Неговото съзнание се преплита амбивалентността на смъртта, вече не само чисто аксиологично, но и генетично. Същата тази смърт Му се представя ту като фактор, творящ Неговата вътрешна действителност, ту Той е онзи, който е овладял нейната действителност.

По същия начин в тази смърт и в това възприятие за смъртта се установява по-горе изложеното разграничаване между смисъла и значението на смъртта. Смъртта, в аспекта на нейното значение, Му се представя като зададена действителност. Но в аспекта на смисъла ѝ, там, където се проявява индивидуалното и най-дълбоко лично изпитване на смъртта, Той има съзнанието, че всичко, което е наистина творческо в смъртта, се е озовало в нея благодарение на Него. В сферата на смисъла се проявява и един стриктно обществен елемент на Неговата смърт. Обществен смисъл има смъртта Му не затова, че е просто смърт, а заради това, че е Неговата смърт. Ясно осъзнава, че Той, че ценността на Неговата личност играе тук ключова роля…

 

Из“ Умирането на Исус“ от Отец Юзеф Тишнер (1931–2000). Той е полски духовник, философ и публицист, професор в Папската богословска академия „Йоан Павел II“ в Краков. Бил е първият капелан на профсъюза „Солидарност“, един от моралните авторитети в комунистическа Полша и след демократичните промени. Текстът е преведен от Правда Спасова и е публикуван в Портал Култура.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.