Великобритания: 300 полицаи са уличени в сексуално насилие

Повече от английски 300 полицаи са уличени, че са използвали служебното си положение, за да принуждават други хора да удовлетворяват сексуалните им желания. Сред тях има от редови служители до началници, а жертвите им са главно жени, съобщава Би Би Си тази нощ. Разкритията са оповестени в специален доклад на Кралската инспекция по надзор върху полицията. В него се подчертава още, че обект на сексуални домогвания на полицаите са били и жертви на престъпления.

В инспекцията смятат, че престъпленията на сексуална основа представляват най-сериозния вид длъжностни нарушения, извършвани от полицаите във Великобритания. Статистиката, с която разполага Кралската инспекция за надзор върху полицията, показва, че през последните две години полицейски служители са били замесени в 436 подобни случая. Хората, принудени да изпълняват сексуалните им желания, са били в положение на зависимост от тях.

По думите на инспектор Майкъл Канингъм, един от авторите на доклада, мащабите на проблема биха могли да са още по-сериозни, поради което е необходимо да се вземат спешни мерки за неговото преодоляване. Министърът на вътрешните работи на Британия Ембер Рад, от своя страна, заяви, че „докладът е шокиращ“. „Това подрива принципите на справедливостта и общественото доверие към полицията, поради което виновните за извършване на престъпления от този род нямат място в полицията“, каза още тя.

През май тази година сегашният премиер на Обединеното кралство Тереза Мей, която тогава беше министър на вътрешните работи, разпореди да се провери информацията, че все по-често полицаи биват уличавани в опити да принудят зависими от тях хора, най-вече жени, към сексуален контакт, и че често обекти на желанията им са жени, които са жертви на домашно насилие. Тя настояваше, че на съобщенията за непристойно поведение на полицаи не се обръща необходимото внимание.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.