Великобритания изпраща в Кале огради срещу имигранти

Великобритания ще изпрати в Кале огражденията, използвани за срещата на НАТО, в опит да спре нелегалните имигранти, влизащи в страната от френското пристанище, съобщи „Гардиън”. Министърът на имиграцията Джеймс Брокеншир каза, че това е част от опита да се изпрати посланието, че Великобритания „играе твърдо” спрямо онези, които пробват да влязат в страната, без да минат необходимите процедури.

Проблем представлява нарастващият брой имигранти, които нахлуват в Кале в опит да стигнат британския бряг. Увеличаващият се брой нелегално влизащи през френското пристанище и сблъсъците в лагерите за задържане накараха кмета на града да отправи апел за помощ към Великобритания за справяне с трудностите, до които води подобна тенденция.

Според министъра на имиграцията Брокеншир от французите зависи да поддържат реда и сигурността на своята територия, но това не пречи Великобритания да направи каквото може, за да помогне – в случая солидна инвестиция за подобряване на сигурността на пристанището, направена по-рано през годината.

Министърът предупреди бъдещите нелегални имигранти, че не трябва да имат илюзии какво ги чака, ако пристигнат незаконно. Новото ограждение ще замени „неадекватните” мерки, взети до момента. Има идея да се построи подсигурен паркинг, където законно пътуващите да изчакват без заплаха от безредици.

Министърът допълни, че според имиграционното законодателство онези, които не би трябвало да са във Великобритания, няма да получат облаги, подслон, банкови сметки или шофьорски книжки, а криминалните банди, които чрез трафик схемите си транспортират хора до пристанището с обещанието за по-добър живот, ще бъдат разследвани и разбивани.

Ефективното решение на проблема с незаконната имиграция включва сътрудничество, но и отговорности. Главната сред тях е нуждата от имиграционна система, която е честна за британските граждани и легалните имигранти и безкомпромисна спрямо нарушаващите закона.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.