Великобритания: Кампания за спиране на депортацията на гей мъж в Уганда

Активисти призовават за подкрепа на гей мъж, който трябва да бъде депортиран в Уганда. Страната е сред държавите с най-хомофобско законодателство в света, предаде Pink News.

Джими Кйесауа вече има резервиран полет от Лондон до Кения, а оттам – до Уганда, след като Обединеното кралство се произнесе той да бъде принудително върнат в родината си. Понастоящем той е задържан в център за чужденци, на които предстои депортация, в Хилингтън, в околностите на Лондон.

В петиция в сайта change.org застъпниците на Кйесауа призовават хората, които го подкрепят, да изпращят колкото е възможно повече имейли и факсове до авиокомпанията Kenya Airways, както и да звънят по телефона на компанията. Целта е да се обърне внимание кенийските авиолинии, че извеждането на Джими от страната е принудително и че в Уганда той ще бъде подложен на преследване.

„Джими няма паспорт нито за Кения, нито за Уганда. Моля, изяснете това в имейла си до кенийските авиолинии“, се казва в петицията.

В Уганда се налага доживотен затвор за „полово сношение против реда на природата“ и седем години ефективна присъда за т.нар. „непристойно поведение“. Само преди две седмици осемгодишно момиченце беше арестувано по подозрение, че е гей, след като съседи доложили на полицията, че то целувало свои приятелки.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.