Великобритания: Показанията на жертви на изнасилване ще бъдат записвани предварително

Жертвите на изнасилване ще имат възможност да не свидетелстват директно в съда. Това ще стане по силата на нова наредба, съобщават от британския „Индипендънт“.

От септември показанията на жертвите ще бъдат предварително записвани и после пускани на съдебните заседатели по време на процеса, поясни съдебният секретар Елизабет Трус.

„Нагласите към сексуалните престъпления и техните жертви са се променили до неузнаваемост по времето на нашия живот” каза Трус и допълни: „Това няма да наруши справедливостта на процеса, но жертвите на тези ужасяващи престъпления ще бъдат по-защитени, а показанията им – по-полезни”.

Министерството на правосъдието на Великобритания е установило, че деца, жертви на сексуални престъпления, чиито показания са записани предварително, се чувстват по-малко притиснати и са способни да си припомнят по-добре детайли от престъплението.

Трус представи идеята за нови строги мерки срещу педофилите, които се опитват да прелъстят деца онлайн през социалните медии. Терминът „сексуално общуване” с дете ще влезе в сила като престъпление от следващия месец и ще носи носи наказание за виновника до 2 години лишаване от свобода, а обвинените автоматично ще бъдат включвани в регистъра на сексуалните насилници, съобщават от изданието.

„Новата формулировка ще ни помогне да се справим на по-ранните етапи на прелъстяване и да унищожим в зародиш опитите за такова, отправяни към децата в мрежата или чрез текстови съобщения”, заяви Трус.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.