Великобритания: Решение срещу изнасилвач показва важността на Акта за човешки права

Споделете статията:

Знаковото съдебно решение на британския върховен съд срещу Главното управление на лондонската полиция за провала му да разследва адекватно случая на изнасилвача Джон Уорбойс, може да донесе закъсняло облекчение на жените, които той е дрогирал и изнасилил, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Единодушното решение на съда е и мощно потвърждение на важността от британския  Акт човешки права. Години наред някои таблоиди и британски политици го тълкуват изопачено, като го описват като „устав за терористи и престъпници.” Тереза Мей дори е предложила да бъде премахнат. Но подобни мнения са погрешни, а предложението й може да застраши правата на всеки, който живее във Великобритания.

Актът включва в британското законодателство Европейската конвенция за човешки права, изготвена предимно от британски адвокати в началото на 50-те години на 20 век и за пръв приета от Уинстън Чърчил. Тя налага задължения на обществени органи като Службата по здравеопазване, училищата, местните власти и полицията, да защитават правата на хората, когато изпълняват услугите си.

Актът е донесъл безброй ползи на обикновените хора във Великобритания, включително в някои много тежки случаи. Например той е играл основна роля в осигуряването на справедливост за семействата на жертвите от крайно тежкия инцидент през 1989 г. на футболното игрище в Хилсбъро, когато 96 фенове са премазани до смърт. Без Акта, е почти сигурно, че крайната небрежност на полицията на Южен Йоркшир, допуснала смъртните случаи, е нямало да бъде разобличена.

Понастоящем Актът за човешки права е дал възможност на жертвите на Уорбойс да търсят отговорност от полицията за провала й да разследва адекватно случая, когато жените за пръв път са подали жалбите си. Делото срещу Главното управление на полицията е заведено от две жертви на изнасилване, които са докладвали за нападенията срещу тях още през 2003 и 2007 г. Но на оплакванията им не е обърнато внимание и не са предприети никакви действия. Уорбойс продължава да изнасилва и напада жени още много пъти, докато най-накрая не е осъден през 2009 г. Според полицията между 2002 и 2008 г. Уорбойс може би е извършил към 100 изнасилвания в Лондон.

Върховният съд е дал ясно да се разбере, че държавата е задължена да извърши ефективно разследване на престъпления със сериозно насилие, независимо кой ги е извършил.

Благодарение на Акта за човешки права, Главното управление на полицията трябва не само да плати компенсация на двете жени, но и още по-важно, да промени начина, по който се отзовава на тежки престъпления като изнасилването, да третира оцелелите с по-голямо уважение, да прави адекватни разследвания и да преследва по-старателно извършителите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.