Великобритания: Съдът отказва обезщетение мъж с увреждане, роден от кръвосмешение

Споделете статията:

Съдът отказва компенсация на И. на 29 години, страдащ от сериозно генетично заболяване. Мъжът е роден в резултат на системното изнасилване на неговата майка от собствения ѝ баща, още когато тя била 9-годишна, съобщава британският „Гардиън“.

Аргументът на съда е, че по време на раждането Комисията за обезщетяване на травми, причинени от криминални престъпления, все още не е съществувала.

„Да предположим, че И., който е бил заченат по време на престъплението, е сам по себе си жертва на травма, възможно ли е да се изчисли размерът на компенсацията, при условие, че И. в противен случай нямаше да страда от това генетично заболяване. Това надхвърля компенсацията, която схемата покрива”, разсъждава сър Браян Левесън, един от трите съдии по делото, отхвърлили иска.

И изразявайки дълбоко съчувствие към момчето и неговата майка, той допълва: ”майката на И. трябва да получи компенсация във връзка с огромните трудности, свързани с отглеждането на дете с такива проблеми”.

Майката вече е получила компенсация за своята собствена травма като жертва на престъпление, поясняват от изданието.

Според съдия Левесън „Проблемът на първо място тук беше възможно ли е да се оцени нараняването на някого, който го е получил след случването на престъплението. Вторият проблем беше, че разпоредбите не компенсират случаи, свързани със сексуално насилие, ако жертвата не се признае за насилена”.

Адвокатът на И. е на мнение: „Това е горчива развръзка за И. и неговата майка, които се бориха трудно и мъчително, за да получат компенсацията, необходима, за да се осигури грижата и подкрепата, която той заслужава. Радваме се поне, че се обърна внимание на случаите на жени, грижещи се за своите увредени деца в резултат на сексуално насилие”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.