Великобритания: Увеличават се расистките престъпления във влаковете

След референдума за Брекзит в британските железопътни компании са регистрирани 119 заявления за нападения и обиди на ксенофобска и расистка основа. Това прави средно по 8 инцидента на ден. Данните са на транспортната полиция във Великобритания, цитирана от Би Би Си.

В периода от 24 юни до 7 юли заявленията за предполагаеми правонарушения са се увеличили с 57% в сравнение с двете седмици преди референдума и със 78% в сравнение със същия период на миналата година.

Мнозинството от от оплакванията са за нарушаване на обществения ред, при които заподозрените са отправяли оскърбителни забележки по адрес на пътници или на работници от жп линиите, се казва в съобщението на транспортната полиция. Например при инцидент на гарата в Хастингс на 26 юни заподозреният е обвинен, че се е развикал на жертвата, защото говорела на полски.

„Престъпленията на основата на омраза са недопустими както в обществото, така и във влаковете ни. Въпреки това, ние получаваме съобщения само за част от тях. За да им се сложи край, молим пътниците да ни съобщават за всички случаи на прояви на подобно недопустимо поведение. Ние ще направим всичко, за да потърсим отговорност от онези, които заплашват сигурността на нашите пътници“, каза представител на транспортната компания.

Като се обобщят данните, става ясно, че във Великобритания след проведения референдум за „Брекзит“ от полицията са регистрирани повече от 6 хиляди съобщения за правонарушения на основата на расова или етническа омраза. От началото на август се наблюдава спад, но въпреки това броят им е с една трета по-голям от този за същия период на миналата година. От друга страна, много наблюдатели смятат, че ръстът на оплакванията вероятно е свързан с кампанията, призоваваща гражданите по-активно да информират полицията за подобни произшествия.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Ембер Рад заяви, че правителството ще приеме пакет от мерки за противодействие на престъпленията на расова и етническа основа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.