Великобритания: за неизвършилите насилие педофили гореща линия, не затвор

Трябва да бъде оказвана възможност за консултиране по телефона и да не се предприемат по-рестриктивни мерки спрямо педофили, които не са извършили насилие. Това заяви Саймън Бейли от Националния съвет на полицейски началници във Великобритания пред „Индипендънт“. Той е на мнение, че това се налага, понеже „полицията няма капацитет да се занимава с всеки потенциален случай на сексуално насилие над дете във Великобритания.

Според Бейли полицията ежегодно арестува огромен брой хора в подозрение за гледане на детска порнография, около 400 души на месец и няма капацитет да използва ресурсите си там, където наистина има нужда.

Президентът на Националната асоциация на полицейските началници за Англия и Уелс каза миналата година, че в регистъра на извършителите на сексуални престъпления фигурират 45 000 имена. В затворите няма достатъчно място за всички тях, напомнят от изданието.

Бейли смята, че броят на арестуваните мъже свидетелства, че полицаите действително си вършат работата, но тази ефективност поставя предизвикателството къде да се настанят задържаните. Той е на мнение, че британците трябва да признаят факта, че всеобхватен и многопластов метод за превенция на насилието над деца включва не само задържане на насилниците и информиране на децата за потенциалните опасности, а и горещи телефонни линии, където хората могат да поискат помощ, за да се справят с привличането си към деца.

„Това което предлагам, е многостранен отговор на заплахата. Трябва да опитаме всико възможно, за да спрем насилието над деца”, каза той.

Саймън Бейли е запален поддръжник на горещите телефонни линии, като например Фондация „Луси Фейтфъл“, която работи с педофили и ги окуражава да дискутират проблема си, преди да предприемат насилие. Услугата е анонимна, но ползвателите са информирани, че ако имат информация за дете риск или извършено престъпление, тя ще бъде незабавно предоставена на полицията.

По данни на Националната асоциация на полицейските началници от миналата година,  мъжете които се интересуват от подобни изображения в Обединеното кралство, са около половин милион.

Според директора на Фондация „Спри го сега” е „важно да се вземат мерки за предотвратяването на насилие. Хората се обаждат, за да потърсят помощ, твърди той.

Дженифър Мичъл, служителка във фондацията, твърди, че услугата се опитва да помогне на хората да се променят. „Мисля, че колкото повече място има, където могат да споделят тези така трудни мисли, толкова по-добре. Това може само да е стъпка в правилната посока. Фактът, че линията се разраства, го доказва” добавя тя.

Повече от 12 хиляди души са се възползвали от материалите за самопомощ на сайта на фондацията за изминалата година, а още 1 616 са се свързали с горещата телефонна линия.

Скорошен доклад на Асоциацията на полицейските началници, разкрива, че делът на възрастните, които признават, че изпитват сексуален интерес към деца, не е равен на броят на тезиq които извършват насилие, тъй като, според доклада не всички хора действат във основа на сексуалните си пориви.  „Превенцията на насилие над деца е от първостепенно значение. Фондация „Луси Фейтфул“ осигурява интервенции от същностно значение на нарушители и потенциални такива, за да могат да променят поведението си” заявява говорителят на асоциацията за медията. Съдиите вече имат опцията да наложат рехабилитационна програма по време на процес, свързан с детска порнография, припомня „Индипендънт“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.