Венеция: новият кмет смята да забрани гей прайдовете

Новият кмет на Венеция Луиджи Брунияро заявява, че ще се опита да забрани провеждането на гей-прайдове в града си предава Би Би Си. С това той си навлече гнева на правозащитниците и на ЛГБТ активистите, допълва радиото.

„В моята Венеция гей прайдове няма да има“, каза кметът в разговор с репортер на вестник „Република“. Според него тези събития са „вулгарен фарс“. Въпреки позицията си той не смята, че е хомофоб, понеже имал, че имал хомосексуални приятели.

Флавио Романи, ръководител на правозащитната организация Arcigay, разкритикува рязко изявленията на кмета и го покани да вземе участие в следващия гей прайд в града. „Ние ще се върнем през следващата година и каним кмета да застане в челото на прайда заедно с нас“, каза той. „Така той ще може да види с очите си какво именно представлява нашето движение“, добави правозащитникът. Той обвини кмета в опит да наложи своите възгледи на “космополитен град” като Венеция.

В интервюто си за вестник „Република“ кметът Брунияро твърдо се обяви против провеждането на гей-прайдове във Венеция. „Нека те правят тези шествия в Милано или пред домовете си“, призова той.

Преди няколко седмици кметът вече си навлече вълна от критики, след като разпореди от училищните библиотеки да се махнат книгите, в които се споменава за еднополови семейства. Между тези, които реагираха срещу заповедта му, беше и Елтън Джон, който написа в социалната мрежа „Инстаграм“, че кметът на Венеция е „груб лицемер“. В отговор Брунияро обвини певеца в наглост в “Туитър”.

Луиджи Брунияро е избран за кмет на Венеция през юни. Той представлява десноцентристите в града.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.