Видинските евреи и неевреи възстановяват великолепието на Синагогата

Споделете статията:

 

През следващите шест месеца синагогата във Видин ще претърпи мащабна трансформация, придобивайки нов живот като културен център и център на общността за 6 милиона долара-както за евреи, така и за неевреи, съобщава Еврейската телеграфна агенция(JTA). Общината се надява, че проектът може да направи нещо повече от възстановяване на старата сграда. Видин се намира в най-бедния регион на Европейския съюз и неслучайно се определя като един от най-бързо намаляващите населени центрове на континента. Самата България притежава позорната титла на най-бързо намаляваща като население страна в света, пише още JTA.

 

В продължение на 40 години централната синагога в този пристанищен град прилича на еврейското население на града – едва съществуващо и бързо застаряващо.

 

Синагогата, построена през 19 век, буквално е черупка на предишното си аз. Лозите пълзят отстрани на каменните стени и сложните рисувани рисунки по колоните на сградата и елементите са избледнели от годините. Един от куполите липсва напълно, резултат от бомба от Втората световна война. Покривът над светилището също липсва – не че евреите в града го използват. С около дузина членове евреите от Видин едва могат да образуват минян(в юдаизма минян е кворумът от десет възрастни евреи, необходими за определени религиозни задължения – б.ред)

Когато синагогата е построена през 1894 г., Видин бързо се индустриализира. Австрийският архитект Фридрих Грюнангер проектира синагогата като величествен паметник: Двуетажната сграда има кула на всеки ъгъл, правейки я видима от далеч. Деликатните витражи и сложни стенописи са покривали интериора. Грюнангер моделира усилията си по Великата синагога във Виена, надявайки се, че Видин един ден ще стане толкова голям и могъщ, колкото австрийската столица. По това време еврейската общност наброява около 1500 души, или около 10% от населението на Видин.

В навечерието на Втората световна война броят им е нараснал до една четвърт или около 2000 евреи. Еврейската общност на Видин съставлява около 5% от общото еврейско население на България. София, столицата, е била дом на 50%. За разлика от съседите си, България не е депортирала евреите си по време на Холокоста (макар че е депортирала еврейското население на съседна Македония, която страната окупира по време на войната). След основаването на Израел през 1948 г. България силно насърчава еврейското си население да имигрира в новата еврейска държава, разказва телеграфната агенция, информира още JTA.

Повечето от евреите от Видин за заминали за Израел, оставяйки след себе си разрушената от войната синагога. До 1949 г. във Видин има само 17 еврейски семейства, много от които през смесени бракове се асимилират. Днес този брой е намалял още повече. Роза Маринова, председател на организацията на еврейската общност във Видин, изчислява, че в града има около дузина евреи, половината от които редовно посещават обществени събития. Вече нямаме синагога“, каза Маринова. „Ще се съберем на Рош Хашана и някои други празници и ще направим нещо малко, но не е нищо официално.“

Преди няколко години Видин издигна малък паметник в централния парк на града в памет на някогашната многолюдна еврейска общност. Без равин и никой, полуразрушената синагога изпадна в несъстоятелност. През 80 -те години градът се опита да обнови религиозния храм с помощта на Министерството на културата на България и Националния институт за паметниците. Но падането на комунизма затруднява този план, оставяйки синагогата без покрив.

 

Изцяло изложена на стихиите и изоставена, вече овехтялата синагога започна да се руши. Над керемидения под расте трева, емблематичните метални колони са ръждясали, а стените са пълни с графити от местни тийнейджъри.

През 2017 година община Видин се обърна към Организацията на евреите в България Шалом с предложение да превърне синагогата в културен център. Освен, че градът поема инициативата има и конкретен план за възстановяване на синагогата.  Осигурени са 6 млн. долара финансиране от ЕС, заделени за проекта, част от по -голям проект от 1,6 млрд. долара, предназначен да ускори развитието в България.

За мнозина във Видин усилията за възстановяване на местната синагога са последният им шанс да създадат туристическа дестинация, която да съживи региона без пари. „Макар че вече няма да се използва за религиозни практики, той ще получи нов живот като културно пространство“, каза Йордан Ценов, архитект на проекта. В цяла Европа малките градове са превърнали полуразрушените синагоги в културни пространства, музеи, дори ресторанти, чрез адаптивно повторно използване. Тези пространства обикновено не са проектирани да бъдат изключително еврейски. Докато община Видин проявява истински интерес към опазването на еврейската история на Видин, тя вижда и уникална възможност да доведе в града чужденци-евреи и неевреи.

 

През следващите няколко години планът бавно се оформя. Кръстен на името на еврейския художник от Видин Културният център Жул Паскен ще бъде дом на музей, пространство за представления, библиотека и кафене. Има планове да се инсталира и постоянна експозиция, посветена на историята на еврейската общност. Ценов каза, че въпреки че синагогата вече няма да бъде функциониращ храм, градът планира да възстанови повечето от оригиналните архитектурни елементи. Повечето от ранните работи ще включват стабилизиране на първоначалната структура, включително полагане на нова основа и запълване на кухите метални колони с бетон.

Строителството започна миналия месец и се очаква центърът да отвори врати до края на 2022 г., без забавяне. „Това е прекрасна сграда и важна част от историята на нашия град“, казва Шели Владева, друг член на еврейската общност. „Всички във Видин-евреи и неевреи-искат да го възстановят.“

със съкращения

 

 

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.