Виена: атака срещу известен гей политик

Споделете статията:

Австрийски евродепутат стана жертва на хомофобско нападение във Виена. Нападението, за което пишат редица местни издания, беше срещу Улрике Луначек – първият австрийски политик с открита хомосексуална ориентация. То се случи по време на гей парада (Рейнбоу прайд) във Виена миналия петък. Неизвестен нападател се опита да залее Луначек с киселина, докато тя даваше интервю. Луначек и телевизионният екип са невредими. Киселината повреди дрехите на евродепутата, както и снимачната техника. Според говорител на полицията щетите възлизат на около 50 000 евро.

„Никога преди не е имало атака на Рейнбоу прайда“, каза Луначек на закриването на събитието. Тези изолирани случаи показват, че борбата за толерантност, приемане и уважение в Австрия не е приключила, добави тя. Хората, които сеят страх и омраза, трябва да бъдат спрени. Хомосексуалните и трансполовите хора трябва да се борят със страха и да покажат, че не са само част от обществото, а са в центъра му, призова Луначек.

Улрике Луначек е евродепутат в групата на Зелените. Името ѝ нашумя във връзка с така наречения „доклад Луначек“. Текстът представлява резолюция на Европейския парламент относно разработването на пътна карта срещу хомофобията и дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация и половата идентичност.

Пътната карта е дългосрочна стратегия и не включва задължителни предписания за промяна на законодателството на страните членки на ЕС. Тя беше приета на 4 февруари тази година с 394 срещу 176 гласа. От българските евродепутати 10 гласуваха „за“, един беше против, петима се въздържаха и трима отсъстваха.

Резолюцията подкрепиха Евгени Кирилов, Ивайло Калфин и Маруся Любчева от Коалиция за България, Владко Панайотов, Метин Казак и Филиз Хюсменова от ДПС, Мария Габриел от ГЕРБ, Надежда Нейнски от „Синята Коалиция“, Антония Първанова от НДСВ и Слави Бинев от ГОРД. Против беше Димитър Стоянов от „Атака“. Въздържаха се Светослав Малинов от Синята коалиция и Владимир Уручев, Преслав Борисов и Моника Панайотова от ГЕРБ.

Нападателят на Улрике Луначек още не е открит.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.