Виена затваря джамии, рекламодатели се отдръпват от булевардната преса заради видеа от стрелбата

След терористичния акт в понеделник, отнел живота на четирима и ранил 23-ма души, представители на Министерството на вътрешните работи и Министерството на вероизповеданията са свикали кризисна среща с представители на организацията Ислямско вероизповедание, на която е било взето решение да бъдат закрити две джамии и две ислямски организации.

Атентаторът е посещавал редовно двете джамии и се предполага, че там се е радикализирал. Едната е била под патронажа на организацията Ислямско вероизповедание в Австрия, съобщи на пресконференция министърката на вероизповеданията Сузане Рааб.

Конкретно става дума за отнемане на юридическите права и за разпускане на организациите, което е в интерес на обществената сигурност, тъй като не е изпълнено изискваното от ислямския закон „положително отношение спрямо обществото и държавата“.

„От наша гледна точка е оправдана намесата ни“, заяви на пресконференцията министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, подобни действия винаги са много деликатен казус, но са в рамките на правовата държава.

Освен това вътрешният министър обяви първите персонални последици във Виенската служба за защита на конституцията и борба с тероризма след полицейските грешки, свързани с атентата в понеделник. Ръководителят на службата ще напусне поста си.

Нехамер даде допълнителни сведения за обиски в чужбина – в Германия са извършени четири обиска на домове и Федералната криминална служба води разследване по случая.

Налице е и консенсус в австрийското общество, че не бива да се злоупотребява със страданието на хората с цел зрелища и повече посещения на сайтовете. Още на следващия ден медийният съвет се самосезира по повод 1400 подадени индивидуални жалби във връзка с нарушаването на етичните стандарти от две медии(т.нар. булевардна преса). Снимките са били свалени от единия сайт на следващата сутрин след терористичния акт. Редица журналисти поискаха да бъдат наказани тези медии, защото част от етичния кодекс е, че не би трябвало да се споделят снимки, показващи ранени или умиращи хора. Редица големи рекламодатели на тези медии оттеглиха, прекъснаха своите договори за реклама.

По материали на Дневник и БНР

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.