Виетнам спира свещеник да пътува в чужбина поради съображения за „националната сигурност“

Споделете статията:

Правителството на Виетнам спира католически свещеник и активист за правата на човека да напуска страната поради причини, свързани с „националната сигурност“, предават от Christian Today.

Според изданието, Фр. Джоузеф Дин ХууТохай, който принадлежи към  ордена на „Изкупителите“, е планирал да посети семейство и приятели в САЩ, но по-рано този месец е бил възпрепятстван от военни офицери.

Когато Тохай попитал офицерите защо не му се позволява да напусне страната, получава отговор, че се изпълняват заповеди, дадени от ръководството. Свещеникът твърди, че е спрян неправомерно и не е нарушил никакви закони.

Тохай, който е яростен критик на нарушенията на правата на човека във Виетнам, обвини правителството, че лишава гражданите от свободата им на пътуване.  Свещеникът е бил възпрепятстван да пътува до Камбоджа през 2011 г., според UCA News. Той отбеляза, че му е било позволено да напусне страната през ноември.

По-рано този месец виетнамските власти също възпрепятстваха Мария До Ти Мин Хан да пътува до Германия.

Хан, президентът на гражданското организация VietLabourMovement, трябваше да посети майка си в Германия, но беше на международното летище Tan Son Nhat в Хо Ши Мин, също под претекст за „националната игурност“.

Активистът заяви, че правителството предварително е обещало на германските власти, че ще му бъде разрешено да напусне страната.

„Правителството излъга германското правителство и мен, когато ми позволиха да пътувам но после отмениха разрешението си“, каза Хан,  цитиран от UCA News.

Инцидентът на международното летище Тан СонНхат е четвъртият ът, когато на Хан му се забранява пътуването до други държави. През 2010 г. Хан беше арестуван за „нарушаване на сигурността“, а след това осъден на седем години затвор, но впоследствие освободен през 2014 г.

Виетнамското правителство е известно с  присъждането на дълги затворнически присъди на активисти на християнска про-демокрация. Миналия месец Народният съд в Ханой осъди християнския адвокат Нгуен Ван Дай на 15 години затвор, след като той беше осъден за опит за сваляне на комунистическото правителство.

Изданието припомня, че преди време пасторът Нгуен Трун Тон и журналистката Трунг Мин Дук бяха осъдени по на 11 години за по едно и също обвинение. В допълнение към присъдите си обвиняемите са били осъдени и на домашен арест с продължителност от една до пет години.

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.