Виетнам: вкарват независими блогъри в затвора

Правителството на Виетнам трябва незабавно да освободи известните блогъри и активисти, които са осъдени на затвор, защото са защитавали правозащитни каузи. Гова се казва в призив на международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“, разпространен днес.

Само през последната седмица на март Виетнам е осъдил на дълги срокове затвор седем блогъри и активисти, отбелязват правозащитниците. „Виетнам беше поразен от вестта, че седем души са осъдени на затвор през миналата седмица заради изявления, които следва да са съвсем нормална част от политическия живот в по-голямата част от държавите в света“, заяви Фил Робъретстън, заместник директор на отдела за Азия на „Хюман райтс уоч“. „Правителството на Виетнам ясно заявява с тези присъди, че „меденият месец на правата на човека“, свързан с важни многонационални търговски преговори, в които страната участва, е приключил“, добави той.

На 23 март народният съд в Хайной, столицата на Виетнам, осъди Нгуен Хию Вин, блогър, на пет години затвор. Колегата му Нгуен Тхи Мин Тиеу е осъден на три години на основание, че е създал и поддържал сайт, в който има връзки към други сайтове, които са посветени на социални, политически, икономически, екологични и културни теми.

Двамата са обвинени в разпространение на съдържание, което „нарушава правата на демокрация и свобода на гражданите и така са увредили интересите на държавата“ според чл. 258 от Наказателния кодекс на Виетнам. Съобщава се, че Фам Доан Транг, един от съавторите на статия, която се цитира като основна доказателство за „вредната дейност“ на подсъдимите, е направил опит присъства на делото като свидетел. Полицията обаче го е арестувала сутринта в деня, в който е открит процесът и го е освободила едва след обявяването на присъдата.

„Пускането на сайт, който публикува разнообразни и различаващи се от официалните позиции, не следва да се разглежда като престъпление“, казва Робъртсън и добавя: „като се има предвид масовият контрол върху медиите и цензурата, такива сайтове са единственото място, в което много виетнамци могат да видят независими новини и мнения“.

На 24 март съд в град Тхан Хоа осъжда 73-годишния антикорупционен активист Дин Тат Тханг на 7 месеца и 11 дни затвор по същия член 258 от Наказателния кодекс. Той, според информация в държавните медии, непрекъснато е пращал писма, с които е изобличавал, клеветил, увреждал и нарушавал честта, достойнството и престижа на редица лидери както на централно ниво, така и на нивото на провинцията Тхан Хоа.

Сутринта на 30 март съдът в град Хо Ши мин (бившия Сайгон, който беше столица на Южен Виетнам, бел. прев.) осъжда видния блогър Нгуен Дин Нгок на пет години затвор и на три години пробация след освобождаването му. Пробацията във Виетнам означава и забрана да се напуска местоживеенето.

Съобщава се тежки присъди и на още трима независими блогъри в същата последна седмица на март от различни съдилища във Виетнам.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.