Викове „мрете!“ пред джамията, свастика пред синагогата

Споделете статията:

Двама младежи преминаха с викове „мрете!“ покрай централната софийска джамия по време на петъчната молитва. Това съобщиха очевидци на инцидента, участвали в молитвата. По думите на 38-годишния С.С. младежите са били на видима възраст между 17 и 20 години. Виковете им не са привлекли вниманието на минувачите, нито на полицаите, които са били наблизо.

„На около три метра от провокаторите стояха двама полицаи, които не предприеха нищо“, каза за Marginalia студент във Висшия ислямски институт, който е потърсил съдействие от органите на реда. „Те казаха, че нищо не са забелязали, но биха предприели необходимите мерки, ако наистина видят нещо подобно“.

Инцидентът идва два дни след оскверняваето на софийската синагога с пречупен кръст и антисемитски надпис, за което съобщиха от организацията на евреите в България „Шалом“. Вандалският акт беше извършен на 4 юни, когато се отбелязваше еврейският религиозен празник Шавуот. Тогава върху информационното табло на синагогата беше нарисувана свастика, последвана от надпис: „смърт евреи“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.