Виктор Лилов се кандидатира за председател на ДЕОС

Виктор Лилов изрази желание да се кандидатира за председател на ДЕОС. Политикът, издател и музикален продуцент заяви намерението си с публикация във Фейсбук. До този момент е постъпила само неговата кандидатура преди Общото събрание на партията, което е в събота.

„Смятам, че всеки от нас, включително и аз, носим огромна отговорност и трябва да сме на висотата на очакванията, както на нашите привърженици, така и на обществото, за адекватност – като излъчваме ясни послания и действия в отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени“, заяви той.

Лилов очерта приоритети пред партията, които раздели на непосредствени, средносрочни и дългосрочни. Сред първите са участие в създаването и включване в продемократична и антикорупционна предизборна коалиция, както и подобряване на организацията и комуникационната платформа в ДЕОС. Дългосрочната мисия, според него, е превръщането на ДЕОС в либералната партия в България.

Виктор Лилов е първият политик с открито хомосексуална ориентация в България, който се кандидатира за изборна длъжност. През 2015 г. той беше кандидат за кмет на София, издигнат от ДЕОС. Сега той става и първият открит гей у нас, който се кандидатира за председател на политическа партия.

Кандидатурата на Лилов дойде след серия от оставки в либералната партия. В края на изминалата година оставка подаде председателят на управителния съвет Емил Георгиев, а след него и Жюстин Томс, мениджър на успеха в ДЕОС. В понеделник останалите членове на управителния съвет също подадоха оставките си.

След кандидатирането на Виктор Лилов журналистът и диджей Николай Русиновски обяви инициатива „Рестарт на ДЕОС“. Той призова ДЕОС да се превърне в работеща партия и реална либерална алтернатива.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.