Виктор Лилов и Владимир Тодоров: ЛГБТ личности на годината

Продуцентът и издател Виктор Лилов и главният редактор на сайта „Обекти“ Владимир Тодоров получиха отличия „ЛГБТ личност за пример“. Наградата се присъжда за първи път и е по инициатива на младежката ЛГБТ организация „Действие“. Церемонията се състоя снощи в София.

Виктор Лилов беше награден заради поредица от действия в защита на правата на хората с различна сексуална ориентация през 2014 г. – подписването на декларация в качеството си на кандидат за евродепутат, с която се ангажира да защитава правата на ЛГБТ хората, участието му в антихомофобска акция, за която той се снима с цвете в косата и банан, интервю за „Маргиналия“, в което призова ЛГБТ хората да отстояват правата си на политическо равнище, видео интервюто за блога „Евролибераст“, в което той открито говори за сексуалната си ориентация. Светла Енчева, която го представи на награждаването, подчерта, че Лилов е единственият български политик, говорил от трибуната на София Прайд.

Като една от причините за отличието на Владимир Тодоров беше посочено получаването голямата награда на тазгодишния конкурс Mtel Media Masters. По време на церемонията по награждаването, вземайки грамотата, Владимир Тодоров благодари и на своя приятел. С този акт, според представящия го Марко Марков от „Действие“, Тодоров е изразил сексуалната си ориентация пред цялата публика на събитието. Другото основание за наградата на Владимир Тодоров, според Марков, е статията му за „Обекти“ „Герой като мен„, в която разказва за ЛГБТ героите в компютърните игри през личния си опит на гей младеж.

Инициаторът на наградите Марко Марков каза, че в публичното пространство се тиражират образи на ЛГБТ българи, които затвърждават негативните стереотипи за гей хората. „Повечето ЛГБТ младежи у нас израстват в един изцяло хетеронормативен свят, в който сякаш няма други като тях. У дома хомосексуалността е табу; в учебната програма липсва информация за сексуалната ориентация на множеството значими ЛГБТ личности от българската и световната история; в публичното пространство почти напълно отсъстват открити гей журналисти, актьори, музиканти, политици и спортисти, с които нехетеро младежите да могат да се оприличат“, допълни той.

This slideshow requires JavaScript.

При получаването на грамотата Виктор Лилов сподели, че като много млад не е можел да приеме себе си, поради което е страдал и е причинявал болка и на други хора. Впоследствие е осъзнал, че не трябва да бяга от това, което е, и че ако хората като него отстояват себе си, могат да променят живота на себе си и другите към по-добро. Владимир Тодоров разказа, че благодарността към приятеля му по време на церемонията не е била планирана, а е била спонтанна и естествена реакция.

Виктор Лилов е музикален продуцент и издател, арабист по образование. Лейбълът му „Месечина мюзик“ подкрепя музиканти с различен етнически произход, между които оркестър „Карандила“ и Ибрям Папазов. Издателство „Black Flamingo Publishing“, на което той е съучредител, подбира предимно заглавия, свързани с расизма, ксенофобията, антисемитизма, хомофобията. Издателството има ЛГБТ поредица, маркирана със специален графичен знак. Виктор Лилов беше политик от гражданската квота на Реформаторския блок, но напусна РБ в знак на несъгласие с коалицията между блока и ГЕРБ.

Владимир Тодоров е журналист и главен редактор на популярния интернет сайт „Обекти“. Той е и един от авторите на книгата с лични разкази на ЛГБТ хора „Моето разкриване„.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.