Вирусът настъпва, селски училища стават острови без Ковид

549 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие, с 49 повече от статистиката в петък. Отчита се и ръст на положителните проби – от 2,7% вчера, сега те са 3,23 на сто от направените почти 17 хиляди теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Селски училища са сред първенците по ваксинирани учители, с което се превръщат в острови без COVID. 10 образователни институции получават първите свидетелства за достигнати поне 70% ваксинирани учители и непедагогически персонал.

Те са отличени за отговорно отношение към опазване на живота и здравето и проявена гражданска позиция. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в ловешкото село Бежаново процентът на ваксинираните е 95, а в детска градина „Пролет“ в русенското село Малко Враново – 90.

От 24 учители в нашето училище, 23-ма са ваксинирани, казва“ Венцислав Манолов, директор на в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Единствената неимунизирана учителка също има желание, но заради здравословен проблем в момента прави консултации с лекар дали това е възможно. Всички работещи са имунизирани в центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) в Ямбол и в Кубрат. Останалите шест образователни институции са достигнали между 70% и 80% имунизирани, казаха от МОН. Това са ОУ „Реджеб Кюпчю“ в село Топчийско, ОУ „Свети княз Борис I“ и ОУ „Христо Ботев“ в Бургас, ОУ „Васил Левски“ в село Сушево, ОУ „Васил Левски“ в село Тодорово в Разградско и Центърът за подкрепа на личностното развитие в Разград.

От образователното министерство допълниха, че вече са в сила двата дни допълнителен отпуск за работещите в образователните институции, които се имунизират. Те са записани в анекс към действащия Колективен трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.