Вирусът уби седемгодишно дете от дом за резидентни услуги

Дете с коронавирус е починало в УМБАЛ „Стоян Киркович“ – Стара Загора на 18 септември. То е прието ден по-рано в много тежко състояние, съобщи за БНР директорът на университетската болница проф. Йовчо Йовчев.

Седемгодишното момиче е било с детска церебрална парализа и епилепсия. Професор Йовчев коментира, че заради затвореното детско отделение в Ямбол, ръководеното от него лечебно заведение има готовност да поеме пациенти при нужда. За целта е създадена необходимата организация.

Две деца с коронавирус от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Стара Загора са били приети на 21 септември в университетската болница в града. Заразени в социалния дом са и двама от служителите му.

Едно от настанените за лечение деца е проявило симптоматика преди няколко дни.

Направен му е тест в понеделник, който се е оказал положителен. Във вторник община Стара Загора съвместно с РЗИ е извършила пълно тестване на останалите деца в центъра и 11-те души персонал. Установено е второ заразено дете и двама души от екипа на социалния дом, които към момента са без симптоми.

Извършена е крайна дезинфекция. След приложено лечение на двете деца те са в стабилно състояние, уточни директорът на УМБАЛ „Професор доктор Стоян Киркович“ в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев. По думите му те са хоспитализирани на 21 септември с клинични симптоми на вече усложняващ се COVID-19 и в момента са стабилни.
по материали от медиите
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.