Кметицата на село Гърмен: напрежението е между местните и „ромски катун“

„Конфликтът в село Гърмен е между придошлите цигани от Велинград, Петрич и други места, и местното население”, каза в интервю за „Маргиналия“ кметицата на селото, Минка Капитанова. Според нея гоцеделчевският район, където се конфронтират местни и новодошли, е мултиетничен. Християни, мюсюлмани и местни роми живеят в разбирателство; поведението на катунджиите настройства всички против тях, смята кметицата на Гърмен.

Общината е в трудната позиция да посреща оплакванията на местното население от поведението на придошлите роми, но да не може да реши проблема с тях, каза още тя. Капитанова допълни, че 129 заповеди за събаряне на незаконни постройки не могат да бъдат изпълнени, защото, според градоустройствения план, хората, чиито къщи се събарят, трябва да бъдат подсигурени с подслон.

Общественото мнение се формира и направлява с помощта на инициативен комитет, според който поведението на „катунджиите“ е напълно недопустимо и скандално за местните нрави и настройства всички срещу ромите.

Вчера беше блокирано движението между селата Гърмен и Марчево, като местните хора бяха подкрепени от жители на Огняново и Гоце Делчев, съобщи агенция „Фокус“. Протестиращите настояваха за незабавна проверка на незаконните ромски къщи в квартал „Кремиковци” и изселване на живеещите в тях.

По-късно протестиращите в Гърмен вдигнаха блокадата в очакване на среща с областния управител Бисер Михайлов за часа днес, според БГНЕС.  На нея се очаква да присъства контактна група от 10 души, излъчена от протестиращите, заедно с Минка Капитанова. Очаква се да пристигнат отвън и футболни агитки.

„Маргиналия“ напомня, че жителите на Гърмен вече имат опит в подобни казуси. През 2014 година там имаше инициатива да бъдат приети бежански семейства по примера на англичани, заселници близо до селото. Английското семейство прие да се грижи за деца и жени от Сирия, осигуряваха от чужбина камиони с помощи за бежанците. След разискване на селския съвет, гърменчани се отказаха от намеренията си и върнаха обратно бежанците.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.