Висш мюсюлмански духовен съвет: Да очакваме ли същата реакция и действия, които последваха нападението на джамията „Баня Баши“ на 20 май 2011 г.?

Споделете статията:

Актът на нападение над семейството на заместник-главния мюфтия Бирали Мюмюн е резултат на ксенофобия и ислямофобия, се казва в Протестна декларация на Висшия мюсюлмански съвет. Този акт е последица от публичното говорене срещу мюсюлмани, бежанци, роми, което се упражнява от българските политици, включително от парламентарната трибуна, и от определени национални медии. Скривайки се зад „патриотизма“ и „свободата на словото“, тези среди продължават да насаждат омраза в българското общество, да нанасят несправедливи удари и поставят оскърбителни етикети върху една цяла религиозна общност. Заинтересованите държавни институции и политически субекти със своето мълчание подкрепят действията на ксенофобите и медиите, които разпространяват тези идеи, се казва още в Декларацията.

От Висшия мюсюлмански съвет припомнят още липсата на реакция, които последваха нападението на джамията „Баня Баши“ на 20 май 2011 година и настояват за незабавни действия не само срещу преките извършители на конкретните нападения, но и срещу тези, които насаждат омраза и ненавист в обществото, преиначавайки истината.

Публикуваме пълния текст.

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ
на Висшия мюсюлмански съвет 
Срещу ксенофобските и ислямофобски прояви в БЪЛГАРИЯ

Приета с решение №537 от 12 юли 2017 година

Висшият мюсюлмански съвет остро осъжда последните прояви на ксенофобия и ислямофобия, изразяващи се в нападение над семейството на заместник-главния мюфтия Бирали Мюмюн, както и в свързаните с това събития, разразили се по време и след нападението, случващи се в период, в който мюсюлманите празнуват свещения Рамазан Байрам. Това нападение над мюсюлманско семейство в столицата на европейска България е поредното престъпление от омраза с явен ислямофобски мотив. Този акт е последица от публичното говорене срещу мюсюлмани, бежанци, роми, което се упражнява от българските политици, включително и от парламентарната трибуна, и от определени национални медии. Скривайки се зад „патриотизма“ и „свободата на словото“, тези среди продължават да насаждат омраза в българското общество, да нанасят несправедливи удари и поставят оскърбителни етикети върху една цяла религиозна общност. Заинтересованите държавни институции и политически субекти със своето мълчание подкрепят действията на ксенофобите и медиите, които разпространяват тези идеи.

В този контекст е особено важно как полицията, прокуратурата и съдът ще реагират на тези прояви на агресия. Не само мюсюлманската общност очаква действията на правораздаващите органи на държавата, а и цялото българско общество.

Травматичната памет на мюсюлманската общност помни отнемането на изконни човешки права и в момента следи с голяма тревога дали тези времена отново се връщат.

Да очакваме ли същата реакция и действия, които последваха нападението на джамията „Баня Баши“ на 20 май 2011 година? И към днешна дата, както след онези грозни събития, определени „медии“ представят жертвите като извършители на престъплението!

Ние, като мюсюлмани, никога няма да се примирим с тези ксенофобски и ислямофобски прояви! Ще използваме всички законови средства за защита на човешкото достойнство, което включва и свободно изповядване на религията. Ние няма да допуснем да ни бъде вменявана вина за това, че сме мюсюлмани! Ние не приемаме престъпниците да се чувстват герои и недосегаеми от закона!
Настояваме за незабавни действия не само срещу преките извършители на конкретните нападения, но и срещу тези, които насаждат омраза и ненавист в обществото, преиначавайки истината!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.