Вицепремиерът Валери Симеонов по повод задържането на Северин в Германия : Блокът бил населен с папуаси, това разбирайте от всякакви етноси хора

Валери Симеонов, вицепремиер отговарящ за малцинствата,  отправи остри критики към германските власти относно ареста на Северин Красимиров, основен заподозрян за убийството на журналистката Виктория Маринова.

Вицепремиерът смята., че полицията там се е забавила много със задържането му, а причината била, че ги е било страх да влязат в блока, където се е помещавал заподозреният, писа сайтът breaking.bg/politika

„На полицаите в Германия им трябваха доста часове да се мобилизират, за да влязат в блока, където е въпросното циганче – 21-годишно – убиецът“, казал Валери Симеонов в Казанлък на национална среща на тема „Обществен ред и сигурност – необходимост от законодателни промени“.

„От три области мобилизираха всички части да съберат кураж, да влязат там, където от България дистанционно, не знам дали знаете, им се указваше в този вход е, на този етаж е, ей така е облечен. А големите им притеснения за влизането в този четириетажен блок бяха, че бил населен с папуаси, това разбирайте от всякакви етноси хора, които са така опасни от тяхна гледна точка”, допълнил вицепремиерът.Симеонов като изтъкнал още, че „това е Германия, от която се учим.“

През нощта преди погребението на жестокото убийство на Виктория Маринова в двете ромски махали в Русе – кварталите „Тракцията“ и „Селеметия“ е имало засилено полицейско присъствие.

Мъже с мотоциклети нахлули в четвъртък вечерта в русенския ромски квартал “Тракцията”, където е живял за последно Северин Красимиров, задържан за убийството на Виктория Маринова.

Според очевидци хората от гетото са се страхували да не бъдат нападнати. Екшънът започнал около 18.30 часа, когато рокерите нахлули в “Тракцията” и тръгнали да търсят къщата на лелята на Северин.

Един от ромите в кварталната кръчма извадил телефона си, за да снима мотористите. Той бил ударен, но не е пострадал сериозно. Счупен е телефонът му.

Заради моторджиите, от къщите излезли над 30 души, за да бранят семействата си. Някои се канели дори да евакуират близките си и да ги откарат в града.

До сблъсъци с рокерите не се е стигнало и в посетения след това друг ромски квартал “Селеметя”, където всъщност е живяло семейството на Северин.

Стана ясно, че мотористите са били от различни рокерски клубове. Те заявили първоначално, че искали да направят обиколка, за да изразят своето отношение към извършеното жестоко убийство, пише сайтът dnes.bg

Днес пред журналистите Борисов допълни, че не се притеснява от етническо напрежение и са взети всички необходими мерки. „Не нагнетявайте напрежението. Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, и турци, и всички, навсякъде”, каза министър-председателят. “Жандармерията е в Русе. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи каквото и да било”, допълни Бойко Борисов, цитира Дневник

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.