Властите в Йордания забраняват концерт на група с вокал гей

Властите в Йордания забраниха концерт на ливанската рок група Mashrou’ Leila, защото в творчеството им се възпява религиозната и сексуалната свобода. Това предаде Би Би Си, като се позовава на съобщение на групата в социалната мрежа „Фейсбук“.

Групата щеше да изнесе концерт в столицата на кралство Йордания Аман в петък, 29 април, но властите оттеглиха разрешението за него.

Музикантите съобщават, че неофициално им е казано, че йорданските власти са взели решение, според което на Mashrou’ Leila се забранява въобще да посещава страната и да изнася концерти там. Според йорданското правителство музикантите с изпълненията си оскърбяват религиозните вярвания, които са традиционни за страната. Членовете на групата припомнят, че досега Mashrou’ Leila три пъти е правила концерти в столицата на Йордания и не е имало никакви проблеми.

Вокалът на Mashrou’ Leila е открит гей. Групата е основана преди осем години в Американския университет в Бейрут и е издала три албума. Тя е много популярна в Близкия изток, макар че често провокационните текстове на песните им възбуждат бурни дискусии.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.