Влюбеният Ран от „Момчето си отива“ни напусна. Поклон пред паметта на Филип Трифонов

Отиде си един от най-интересните актьори на българското кино – Филип Трифонов. Зрителите няма да забравят притеснителния Ран от„Момчето си отива“(реж. Людмил Кирков) влюбен в скромната сладкарка в изпълнението на великата Невена Коканова. За тази роля Филип Трифонов получава десетки награди. Страхотни са ролите му в  „Не си отивай“, „Оркестър без име“,“Преброяване на дивите зайци“. Участвал е в общо над 30 родни продукции.

Филип Трифонов пишеше парадоксална проза. За нея получи отличията „Златна книга“ и „Златно перо“.

 

 

 

Преди години го  потърсих в Германия с покана за участие. Попита ме кратко за какво става дума. Обясних му, че еврейска публика иска да се срещне с него по повод ролята му в „Ешелоните“реж. Борислав Пунчев, разказващ за спасяването на българските евреи. Съгласи се без обичайните комерсиални въпроси. В Унгарския културен център след филма Филип Трифонов разказваше за героя си Тодор Живков с характерния си хумор и огромно уважение към актьорската професия. Взискателната публика беше очарована. Както винаги той оставя несравнимо впечатление от съчетанието на буден дух и огромен усет за комедийното.

Светла му памет!

Маргиналия поднася съболезнованията си на близките му

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.