ВМРО и НФСБ: „Съмнителни НПО-та“ са срещу Патриотичен фронт

ВМРО и Национален фронт за спасение на България изразиха възмущение от подписка до Президента и парламентарните групи против участието на Патриотичен фронт във властта. Позицията беше обявена на сайта на ВМРО. Петицията със заглавие „Да спрем фашизма, нацизма и расизма по пътя им към властта – да докажем, че сме толерантни“, за която Marginalia вече писа, беше подписана от 60 личности, а след това подкрепена от още 89 граждани.

Според двете организации петицията е форма на отчитане „на дейност от страна на неправителствени организации с неясно финансиране и с антибългарски уклон“ и в нея се съдържат „откровени лъжи“. Споменати са Българският Хелзинкски комитет, „Амалипе“ и (цитат) „прочее защитници на циганските и имигрантските права и свободии“. В Патриотичен фронт, според публикуваната позиция, членуват представители на различни етнически и религиозни групи, а представители на ВМРО са се включили в инициативи, „подкрепящи морално и материално пострадали от конфликта в Сирия“.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов и Ангел Джамбазки – заместник-председател на ВМРО, избран за евродепутат с листата на „България без цензура“, коментираха и препоръката на Председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол да не се допуска участие на Патриотичен фронт в правителството. „Засегнати сме от поведението на европееца Дол, който не си е направил труда да се запознае с нашата програма и просто преразказва едни глупости, който са му написали 60 циганина в една петиция“, заяви Валери Симеонов, цитиран от OFFnews. Според публикация на FrogNews Джамбазки квалифицира Дол като „евровуйчо“ и го съветва да поживее в България, за да се увери в наличието на „етническа престъпност“.

При посещението на Жосеф Дол в България стана ясно, че той намира за неприемливи идеите на ПФ децата да минават изпит по български език преди първи клас, а тези, които не издържат, да записват курс за сметка на родителите, и разполагането на ракети по границата на България с Гърция и Турция.

В петицията срещу участието на ПФ във властта се дават примери от предизборните програми на НФСБ и ВМРО, например идеята на НФСБ да се създадат концлагери за роми, които да са туристическа атракция.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването срещу Ангел Джамбазки по обвинения в подбуждане към насилие и омраза на расова основа и в подбуждане към извършване на престъпление пред множество хора, съобщи „Правен свят“. Делото беше образувано след организиран от ВМРО и други националистически организации протест под наслов „Шествие срещу имигрантското нахлуване“. В него Джамбазки призовава: „почнете да се организирате и въоръжавате“ срещу „престъпния контингент нелегални имигранти“.

Първоначално от прокуратурата заявиха, че няма да толерират подобни прояви. „Това касае и всички призиви за „изчистване на града„, за предприемане на „действия по самозащита“ и посегателства върху чужди граждани, както и за „създаване на доброволни патрули и отряди“ за „въвеждане на ред“ (цитатите са от изказване на Джамбазки), гласеше съобщението на прокуратурата.

В началото на лятото прокуратурата е прекратила разследването, защото според нея няма престъпление, а „свобода на изразяване на мнение“. Независимо от обжалването от страна на БХК делото не е възстановено.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.