ВМРО отново се обявява за връщане на смъртното наказание

Смъртна присъда за насилниците на деца поиска евродепутатът Ангел Джамбазки. „Личното ми мнение е, че хора, които вършат такива неща, заслужават само и единствено смърт“, заяви заместник-председателят на ВМРО пред Дарик, цитиран от Медиапул.

Повод за реакцията му е поредният случай на насилие над дете в ромската махала на село Сотиря, извършено от двама мъже на възраст 15 и 60 години. Единият от извършителите, по данни на полицията, е непълнолетен, а другият е клошар.

„Тази част от обществото се маргинализира и това започва да става норма“, коментира Джамбазки. Според него особено притеснителен е фактът, че все повече намалява възрастовата граница на насилниците.

„Това само показва, че обществото има нужда от крайни мерки за решаването на циганския въпрос“, добави евродепутатът. „ВМРО на три пъти настоява да отпадне съкратеното производство за тежки престъпления. Не може след подобри деяния извършителите да се разхождат свободно на улицата, където играят децата ни“, категоричен е Ангел Джамбазки.

За същата мярка за отнесено към ocoбeнo тeжките прecтъплeния, кaтo убийcтвa нa възрacтни хoрa и нa дeцa, трябвa дa имa, се обяви и миниcтърът нa oтбрaнaтa Крacимир Кaрaкaчaнoв. „Aз cъм кaтeгoричнo привържeник нa тaзи идeя за връщане на смъртното наказание“, каза пред медиите ултранационалистът.  Тoй oбaчe cмятa, чe тaкaвa дрacтичнa прoмянa в бългaрcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo нa тoзи eтaп e нeвъзмoжнa.

Идеи за промени в наказателния кодекс периодично се прокарват в публичното пространство.При пореден ремонт на пеналисткото законодателство професорът по наказателно право в СУ Александър Стойнев, един от авторите на тези реформи, заявява, че ако е зависело от него щял да върне смъртното наказание. След убийството на Виктория Маринова през 2018 година медиите дават думата на различни представители на елита да дебатират идеята за връщане на смъртното наказание, набрала скорост в  социалните медии. „Ние сме член на ЕС и не може да се приемат подобни варварски закони. Това е популизъм. Голяма част от обществото е оскърбено в момента и е обзето от гняв. Не може да се убива наред. Това е деструктивната същност на човека, камо ли да се правят закони за това“, се противопоставиха други.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.