„Вокс“ отрича Холокоста и величае Франко

Крайнодясната партия „Вокс“, за която социологическите проучвания прогнозират, че ще получи голям брой места в парламента, избра за водач на листа в една от провинциите ще бъде Фернандо Пас – човек с ревизионистки убеждения, представящ се за историк, пише clubz.

Той е автор на книга, която поставя под въпрос процеса в Нюрнберг срещу представителите на нацисткия режим и твърди, че „съвсем не е ясно със сигурност какво се случило“ по времето на холокоста. „Това е въпрос, по който постоянно има съмнения“, смята той. Пас е казвал също, че по-голямата част от убийствата на евреи през Втората световна война са извършени от местното население в Източна Европа.

Федерацията на еврейските общности в Испания изрази загрижеността си във връзка с избора на този кандидат, като определи изказванията му като „повод за съжаление и недопустими“.

Фернандо Пас освен това е заявявал в миналото, че бомбардировката на Герника от нацистката авиация по времето на испанската гражданска война е „мит“. Известен е и с хомофобските си изказвания.

Вокс „е една отявлено франкистка организация, която използва реториката, носталгията и образите“ на режима на Франко.

Основаната през 2013 г., „Вокс“ няма депутати в испанския парламент, а единственото й завоевание е скорошното влизане в 109-членния регионален парламент на Андалусия на 12 нейни депутати.

Пас в крайна сметка решава да оттегли кандидатурата си след „медийното линчуване“, на което според него е станал жертва.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.