Няма отговор кой удари украинския бежански конвой

Кой удари бежански конвой, в който хората, включително жени и деца, са изгорели живи, остава неясно. Говорителят на украинската армия Андрей Лисенко твърди, че придвижващият се от Луганск конвой е уцелен от проруски настроените бунтовници. Те отричат и хвърлят вината върху украинците, които бомбардирали пътищата.

За наблюдателите на случващото се в Украйна състоянието и взаимоотношенията сред бунтовниците също са неясни. Причините за подобно заключение са обграждането на ключовия за бунтовниците град Хорливка, близо до Донецк, и обявяването от бунтовническата администрация там, че е въведено смъртно наказание за измама, дезертьорство и саботаж. Към тях се прибавят и военни престъпления, извършени на бойното поле, както обяви действащият прокурор в самообявилата се Донецка народна република Едуард Якубовски.

От избухването на конфликта в средата на април досега, в Украйна са убити повече от 2000 цивилни, като сред тях има най-малко 20 деца. До 13 август в източна Украйна са ранени 5043 души или средно по 60 жертви на ден. 155 800 души са изселени, 188 000 са избягали в Русия. Миналата седмица само за пет дни от Донецк и Луганск са избягали 22 000 души.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че след преговори с външните министри на Украйна, Германия и Франция в Берлин, е прието споразумение за конвоите с помощи, но няма сделка за постигане на примирие. Немският външен министър Франк-Валтер Щейнмайер каза, че спирането на въоръжените стълкновения в Украйна остава основна цел, за да няма повече жертви. Според него преговорите в Берлин са били трудни, но има надежда и напредък.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.