Връчиха антинаграда „Големият брат“на КЗЛД за гласувания закон-бухалка

„Появява се нов медиен регулатор в лицето на Комисията за защита на личните данни/ КЗЛД/, която придобива правомощия да контролира медии, което противоречи в някаква степен на нейния смисъл, каза в интервю пред БНР Димитър Ганчев от Интернет общество – България след връчването на антинаградите „Големия Брат“ за 2019 г.

В раздел „Държавна организация“ тазгодишният приз е за Народното събрание заради гласувания неотдавна Закон за личните данни. Тогава се въведоха специални критерии за журналисти и медии, които те трябва да спазват именно с цел да не се нарушават личните данни на хората.

Антинаградите „Гoлeмият бpaт“ (Віg Вrоthеr) ce пpиcъждaт нa дъpжaвни cтpyĸтypи, чacтни ĸoмпaнии или oтдeлни личнocти, нapyшили пpaвoтo нa личнa нeпpиĸocнoвeнocт и зaщитaтa нa личнитe дaнни. Cимвoлът нa aнтинaгpaдaтa e вoeнeн бoтyш, cтъпĸвaщ чoвeшĸa глaвa. Tя e yчpeдeнa oт мeждyнapoднaтa нeпpaвитeлcтвeнa opгaнизaция зa зaщитa нa личнитe пpaвa Рrіvасу Іntеrnаtіоnаl, a имeтo й e  вдъxнoвeнo oт eмблeмaтичния poмaн нa Джopдж Opyeл „1984“. B нeгo Гoлeмият бpaт e cимвoлът нa дъpжaвaтa, ĸoятo тe нaблюдaвa и ce гpижи зa тeб, c цeнaтa нa aбcoлютнo oгpaничeниe нa личнaтa cвoбoдa. Антинаградите Big Brother се връчват от Фондация „Програма Достъп до Информация“ и Интернет общество – България.

„Това е една от причините да получи наградата, защото просто го гласува без никакви дебати, с изключително слабо присъствие в залата, приемайки на доверие това, което му е предложено като текст“, коментира още Димитър Ганчев.

Той прогнозира, че опасявайки се да не нарушат някой от десетте разписани критерия, журналистите ще си налагат автоцензура заради драстичните глоби. „Рискът е изключително сериозен. Точките, по които могат да бъдат атакувани, не са малко – те са цели десет“.

Текстовете са обтекаеми, пожелателни и подлежат на тълкуване. „Това е проблемът на текстовете – ако позволяват на институциите да ги прилагат по усмотрение.“

Ганчев даде пример как Комисията за защита на личните данни ще трябва да прилага по усмотрение преценката за това доколко законосъобразно журналистите са се сдобили с данните за техните разследвания. „Това, само по себе си, е спирачка пред техните разследвания, защото журналистите ще трябва, без да са минали през съд, да преценяват законосъобразност“, посочи той.

Димитър Ганчев смята, че поради неяснотата на текстовете журналистите, медиите и юрисконсултите ще предпочитат да заемат сигурната страна и да не поемат рискове.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.