Всеобщата декларация за правата на човека навърши 70 години

Универсалната декларация за правата на човека (UDHR) – документът , който стои  в основата на всички международни закони за човешките права и гарантира свободата, равенството и достойнството на всички хора  навърши 70 години, припомнят от тайландската медиа The National.

„Универсалната декларация е помогнала на безброй хора да получат по-големи свободи и равенство“, заяви върховният комисар на ООН по правата на човека принц Заид ал Хюсеин, на уебсайта на организацията. „Много нарушения  бяха предотвратени; независимостта и автономията са постигнати. Въпреки че не са изпълнени всички обещания на Всеобщата декларация, много хора са успели да осигурят основни права и свободи и да сложат край на дискриминацията. „Службата на ООН отпразнува годишнината с уебсайт, който дава достъп до информация относно декларацията и актуални събития. Сайтът е достъпен на адрес: http://www.standup4humanrights.org/en/

Уебсайтът разглежда отблизо всеки един от 30-те членове на Декларацията, както и секция, от която могат  да бъдат изтеглени  материали, свързани с UDHR – като плакати, специално възпоменателно лого и банери. Сайтът съдържа конкретни предложения как всеки може да предприеме действия, свързани с популяризирането на документа.

„Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права,  както е посочено в член 1 от Всеобщата декларация. Аз. Вие.  Всички. Присъединете се към нас. Застанете зад човешките права.” , приканва Зайд ал Хюсеин.

От своя страна, „Амнести интернешънъл Тайланд“  посвети началото на своя доклад „Амнести интернешънъл“ 2017/2018 на състоянието на човешките права в световен мащаб.  Годишният доклад предоставя цялостен преглед на състоянието на правата на човека в световен мащаб, включително доклади от 159 страни. Във връзка с изготвянето му в Банкок ще се съберат експерти от цял свят, работещи както в национално, така и на международно ниво в областта на правата на човека., съобщават от изданието.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.