Всяка година училище напускат по около 16 хил. деца

Броят на учениците в училищата намалява въпреки правителствената програма за връщане на децата в клас, пише Дневник. Това се вижда от данните на Националния статистически институт за децата, които ходят на училище.

 

Според публикуваните данни към 1 октомври 2016 г. записаните на училище деца са били 605 хил., година по-късно броят им намалява на 587.8 хил., а през следващата вече е 581.3 хил.

 

Междувременно за двете последни учебни години министерството отчита, че е върнало в клас 30 хил. деца, които преди това не са посещавали занятия. Това обаче не е било достатъчно, за да се запази или увеличи броят на учениците в училищата. Вероятното обяснение е в намалението на раждаемостта в годините, в резултат на което намалява и броят на децата в ученическа възраст. Това се потвърждава и от намаляващия брой училища – от 1990 през 2016 г. към 2018 г. те са 1955.

 

От статистическите данни се вижда, че от 2016 г. насам всяка година училище напускат по около 16 хил. деца. Най-големият дял – около 45%, заминават за чужбина. Около една трета спират да учат по семейни причини (през 2018 г. делът им доближава 40 на сто). Всеки десети признава, че няма желание.

 

Според данните на НСИ 85% от децата в началните класове изучават чужд език като девет от десет учат английски.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.