Вярна или не е информацията за заразени българи в Германия?

Споделете статията:

 

Наши сънародници не са търсили помощ от консулството ни във Франкфурт на Майн, каза генералният ни консул там Антоанета Байчева пред БНР.

Преди два дни германски медии съобщиха за ново огнище на зараза в Косфелд. Според публикациите инфектирани са предимно българи, румънци и поляци. Кланицата в Косфелд, град недалеч от Мюнстер в провинция Северен Рейн-Вестфалия, е затворена до второ нареждане. Имало 200 от служителите, които са тествани за коронавирус. 151 от  900 проби имат позитивен резултат, а 13 са настанени в болница с умерени симптоми, останалите са в изолация.

Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман твърди, че заразените са предимно работници от България и Румъния, а като възможна причина за разпространението на вируса той посочи тесните квартири, в които спят по много хора. Между 17 и 20 хиляди работници във всички 35 кланици в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат тествани за коронавирус, допълни регионалният здравен министър.

Местните власти не са длъжни да уведомяват за националността на заболелите.

„До момента не сме получавали информация за брой заразени или болни български граждани“, казаха от консулството ни.

Заради големият брой заразени в кланицата в Косфелд, провинцията стана първата, която да задейства така наречения „спешен механизъм“ за забавяне на отхлабването на мерките до 18 май. В повечето части на Германия мерките се отхлабват от утре.

Спешният механизъм цели да ограничи разпространение на вируса локално и се задейства, когато има заразени над 50 души на 100 000 население. Заразите в Косфелд в момента са 61 души на 100 000 души население.

Въпреки отложеното отваряне на икономиката, училищата и детските градини в Косфелд ще отворят както беше планирано от утре.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.