Взривове пред училище в Афганистан превръщат ученички в мишена

Кабул: Мощни експлозии пред девическа гимназия в столицата на Афганистан, убиха в събота най-малко 50 души и раниха десетки други, много от които гимназистки, тръгващи си от училище, съобщава Ню Йорк Таймс. Ужасяващото нападение потвърждава страховете за бъдещето на страната след предстоящото оттегляне на американските войски.

Взривовете – и превръщането на момичетата, тръгващи си от гимназията „Сайед Ул-Шухада, в мишена – се случва точно когато правозащитни и други организации изразиха тревогата си, че оттеглянето на американските войски ще направи жените и момичетата особено уязвими.

Надеждата около сделката на САЩ с талибаните при оттеглянето на войските  бе, че може да се осигури дългосрочно примирие и спокойствие за цивилните, огромен брой от които са убивани. Но реалността, докато американските войски си тръгват, се разкрива с кървави актове като този в събота – има повече хаос, отколкото съгласие и повече страх, отколкото надежда.

На излизане от училището им, множество ученички са засегнати от кола бомба, която избухва пред тях, последвана от още два взрива, съобщи Тарик Ариан, говорител на афганистанското министерство на вътрешните работи. Из целия град са се чували линейки, тръгнали към мястото на експлозиите. В последните седмици публичните изявления на талибаните са най-вече триумфиращи. У мнозина оставят страха, че, когато американските и международните войски се оттеглят, бунтовниците ще се опитат да завземат властта с кървава военна победа. Дори и ако се постигне мирно споразумение между афганистанското правителство и талибаните, нещо, което изглежда все по-невъзможно, резултатът все още ще бъде, че талибанският клон на крайни ислямистки повели, сред които държането на момичетата далеч от училище, може да си върне господството над града.

В социалните медии талибаните не поеха отговорността и заклеймиха атаката, случила се в западния район на столицата, където повечето жители са от хазарското етническо малцинство. Хазарите са шиитска група, в страна, доминирана от сунитски бойци и често са мишени на поддръжници на Ислямска държава. Насилието срещу тях и неспособността на правителството да ги защитава предизвиква все по-големия им гняв.

Нападението се е случило в края на особено жестока седмица в Афганистан. С напускането на американските и войските на НАТО талибаните са започнали офанзиви в южната и северната част на страната. През изминалите дни кола бомба, избухнала в Логар, провинция на юг от Кабул, убива 20 души. Общият брой загинали цивилни е 44, а на правителствените служители – 139. Според данните, събрани от Ню Йорк Таймс, това е най-големият брой жертви от октомври миналата година.

Според АФП днес талибаните са обявили тридневно спиране на огъня в Афганистан заради празника Ейд ал-Фитр, който бележи края на мюсюлманския месец на пост, Рамадан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.