Windows 10 може да “изпорти” гей тийнейджъри пред родителите им

Споделете статията:

Компютрите с Windows 10 могат да се настроят автоматично да съобщават на родителите, че децета им посещават сайтове за подкрепа на ЛГБТ хора. Новата операционна система на Windows, която се предоставя като безплатен ъпгрейд на Windows 7 и 8,  може и да праща на родителите имейли с детайли от сексуалните фантазии на децата им, предупреждава британското издание PinkNews.

Възможността такава интимна информация да стига до родителите е заложена във функцията activity reports, или “отчети за активността”. Тази функция е заложена по подразбиране за потребителите, които са регистрирали “семейни” акаунти. Ако родителите създадат профил на детето си от семеен акаунт, ще получават отчети за интернет адресите, които то е посетило – дори тогава, когато ги е посещавало анонимно или е изтрило историята на посещенията си. Веднъж активирана, тази функция изпраща на родителите седмични отчети за поведението на детето в интернет.

Системата автоматично маркира думи, които детето е търсило и блокирани сайтове, което се е опитвало да отвори. Това, според PinkNews, означава, че сексуалните му фантазии могат да се озоват директно в електронната поща на родителите му.

От PinkNews са създали акаунт на измислено дете, за да изпробват тази функция и да видят дали тя може да се използва, за да разкрие неговата сексуална ориентация против волята му. Измисленото дете е посетило различни сайтове, между които такива за подкрепа на ЛГБТ тийнейджъри, както и сайтове с гей порно.

Опитите да се отвори порнографско съдържание са изрично маркирани в отчета до родителския акаунт, като се споменава конкретният гей сайт, който детето се е опитало да види, както и думите, които е използвало в търсачките. Проследени са и посещенията на сайтове на гей тематика, които не са порнографски и са подредени според това колко пъти детето ги е посетило. Такива са например сайтове, които са насочени против тормоза или предоставят съвети за разкриването на гей тийнейджъри.

Анонимното търсене и чистенето на историята на посещенията – методи, които много от тийнейджърите, които не са се разкрили пред родителите си, ползват, не могат да помогнат. Докладът, получен от експерименталния “родител”, съдържа тази информация.

При първото влизане на детето в акаунта му се появява малко по размер съобщения в долния десен ъгъл на екрана, което съдържа предупреждение, че действиета му може да се наблюдават. Но детето не бива информирано кога и какви детайли от поведението му в интернет получават родителите му.

Според Майкрософт тази функция съдържа редовни имейли с отчети за активността в интернет, обобщаващи колко време децата прекарват на компютъра, сайтовете, които посещават, игрите и приложенията, които ползват, и думите, които пишат в търсачките.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.