Полицаите: Янко Бръснаря трябва да е с увреждане, за да свири на „Витошка“

Полицаи изгониха музикант от булевард „Витоша“ с аргумента, че няма разрешително за инвалид, за да свири на улицата. Изгоненият е Янко Бреков, по-известен като Янко Бръснаря, вокал на групите „Артерия“ и The Pomorians. Бръснаря твърди, че е бил гонен няколко пъти от столичния булевард, на който често може да бъде видян с бузукито си.

Въпреки че е свирил с известни групи и музиканти като Ману Чао, Пати Смит, Емир Кустурица и много други, през голяма част от музикалната си кариера Бръснаря е бил същевременно и уличен музикант – в Прага, в Амстердам, а сега и в София.

Специално за Marginalia Янко Бреков разказа за първата от срещите си със столичната полиция:

„Дойдоха полицаи и ме попитаха къде ми е разрешителното. „Нямам – отговорих – какво трябва да направя, за да си издам?“ Те ми казаха: „Едва ли ще можеш. Инвалид ли си?“ „Не съм.“ „Е, за да ти дадат разрешително, трябва да си инвалид.“

И други улични музиканти са останали с убеждението, че има промяна в наредбата на общината и трябва да имат увреждане, за да могат да свирят по улиците на София, става ясно от репортаж на Българското национално радио от 20 февруари тази година. Според генерал Иван Мечков, заместник-председател на Комисията по обществен ред и сигурност към Столична община, няма такова изискване, както и няма промяна в наредбата, която определя правилата за уличните музиканти.

В Наредба № 1 за опазване на обществения ред на територията на Столична община единственото изискване към музикантите е да имат разрешение, за да свирят на улицата. В чл. 5, ал. 4 от Наредбата се казва: „Забранява се ползването на общински площи от улични музиканти, певци, артисти и други самодейци, без разрешение от кмета на СО или упълномощено от него длъжностно лице“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Светла Енчева

Светла Енчева е блогър (автор на "Неуютен блог"), социолог, активист в областта на човешките права. Завършила е специалност "Философия" през 1998 г. Преподавала е социология в Югозападен университет "Неофит Рилски" от 1998 до 2009. От 2009 до 2015 работи като анализатор в Социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. От 2015 до средата на 2017 г. посвещава усилията си основно на Marginalia. Работи на свободна практика. Свири несистемно на бас китара.