ЮАР се оттегля от Международния наказателен съд в Хага

Обявеното оттегляне на Южна Африка от Международния криминален съд е „шамар” за жертвите на престъпления срещу човечеството и трябва да бъде преразгледано. Това заявиха африкански правозащитни групи и международни организации, базирани в Африка, предаде „Хюман Райтс Уоч“.

Организациите приканиха други африкански държави да потвърдят обвързването си с Международния наказателен съд (МНС), който е единственият съд от последна инстанция, към който жертвите, търсещи справедливост за масови жестокости могат да се обърнат.

„Заявеното намерение за оттегляне на Южна Африка от МНС е опустошителен удар за жертвите на международни престъпления в Африка,” каза Мосаад Мохамед Али от Африканския център за изследване на мира и справедливостта. „Тъй като Южна Африка е една от страните основателки на съда, съобщението й изпраща грешно послание на жертвите, че лидерите на Африка не подкрепят тяхното търсене на справедливост”, добави той.

„Съобщеното оттегляне на Южна Африка – без парламентарно одобрение или публичен дебат – е директен удар върху десетилетия на прогрес в глобалната битка срещу безнаказаността,” заяви Стела Ндирангу от Международната комисия на юристите – Кения. „Призоваваме правителството на ЮАР да преразгледа прибързаното си действие, а другите страни в Африка и по света да потвърдят подкрепата си за МНС”, допълни тя.

„Не вярваме, че този опит за оттегляне от МНС е конституционен. Той е отстъпление от ползите на Южна Африка в разпространяването на човешките права на континента,” обяви Джемайма Нджери от Института за изследване на сигурността, и каза още: „Правителството на ЮАР изпраща сигнал, че забравя жертвите на мащабни престъпления по света.”

Съобщението на ЮАР, че ще се оттегли от съда в Хага, идва след като Апелативният съд на страната излезе с решение, че правителството е нарушило международните и вътрешните си законови задължения, като през 2015 г. не е арестувало беглеца от Международния наказателен съд, суданския президент Омар ал-Башир, когато посетил ЮАР. Правителството подаде жалба, но на 21 откомври 2016 г. обяви, че я оттегля.

„Решението на Претория да се оттегли от Римския статут е отговор на вътрешно политическа ситуация”, каза Джордж Кегоро от Кенийската комисия за човешки права. „Незачитайки политическата история на страната и значението на МНС за африканските жертви и всички граждани, лидерите на ЮАР водят държавата към правна пустиня, където на Южна Африка няма да бъде търсена отговорност за нищо.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.