ЮАР се оттегля от Международния наказателен съд в Хага

Обявеното оттегляне на Южна Африка от Международния криминален съд е „шамар” за жертвите на престъпления срещу човечеството и трябва да бъде преразгледано. Това заявиха африкански правозащитни групи и международни организации, базирани в Африка, предаде „Хюман Райтс Уоч“.

Организациите приканиха други африкански държави да потвърдят обвързването си с Международния наказателен съд (МНС), който е единственият съд от последна инстанция, към който жертвите, търсещи справедливост за масови жестокости могат да се обърнат.

„Заявеното намерение за оттегляне на Южна Африка от МНС е опустошителен удар за жертвите на международни престъпления в Африка,” каза Мосаад Мохамед Али от Африканския център за изследване на мира и справедливостта. „Тъй като Южна Африка е една от страните основателки на съда, съобщението й изпраща грешно послание на жертвите, че лидерите на Африка не подкрепят тяхното търсене на справедливост”, добави той.

„Съобщеното оттегляне на Южна Африка – без парламентарно одобрение или публичен дебат – е директен удар върху десетилетия на прогрес в глобалната битка срещу безнаказаността,” заяви Стела Ндирангу от Международната комисия на юристите – Кения. „Призоваваме правителството на ЮАР да преразгледа прибързаното си действие, а другите страни в Африка и по света да потвърдят подкрепата си за МНС”, допълни тя.

„Не вярваме, че този опит за оттегляне от МНС е конституционен. Той е отстъпление от ползите на Южна Африка в разпространяването на човешките права на континента,” обяви Джемайма Нджери от Института за изследване на сигурността, и каза още: „Правителството на ЮАР изпраща сигнал, че забравя жертвите на мащабни престъпления по света.”

Съобщението на ЮАР, че ще се оттегли от съда в Хага, идва след като Апелативният съд на страната излезе с решение, че правителството е нарушило международните и вътрешните си законови задължения, като през 2015 г. не е арестувало беглеца от Международния наказателен съд, суданския президент Омар ал-Башир, когато посетил ЮАР. Правителството подаде жалба, но на 21 откомври 2016 г. обяви, че я оттегля.

„Решението на Претория да се оттегли от Римския статут е отговор на вътрешно политическа ситуация”, каза Джордж Кегоро от Кенийската комисия за човешки права. „Незачитайки политическата история на страната и значението на МНС за африканските жертви и всички граждани, лидерите на ЮАР водят държавата към правна пустиня, където на Южна Африка няма да бъде търсена отговорност за нищо.”

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.