Юлиана Методиева е оправдана по делото на Дянко Марков срещу нея

Софийският районен съд (СРС) призна главния редактор на „Маргиналия“ Юлиана Методиева за невиновна по делото на Дянко Мярков срещу нея вчера. Решението е на първа инстанция. В срок от 15 дни може да се обжалва.

Адвокат про боно на Методиева е Ирина Алексова, а на Дянко Марков – Екатерина Димитрова, която смени предишния адвокат на ищеца Захари Генов. Свидетел от страната на Марков беше Даниела Горчева, а свидетелите на Методиева бяха Татяна Ваксберг и Румен Аврамов. Обвинението поиска максималното обезщетение за подобни случая – 10 хиляди лева, както и обществено порицание – да се публикува осъдителната присъда на сайта „Маргиналия“.

В навечерието на заседанието интелектуалци и евреи излязоха с декларации за и против Юлиана Методиева. Роберт Леви, Емил Басат, Илко Хазан и Рашел Леви окачествиха думите на главния редактор на „Маргиналия“ като гротескни и клеветнически нападки. „Декларираме, че той не е и никога не е бил антисемит, напротив, много пъти той е заявявал, че антисемитизмът е плод на недоразвити умове“, заявиха те.

Контра- теза се съдържа в декларацията на Леа Коен до съда. В нея известната писателка казва: „Изразявам своето възмущение от факта, че такова дело може изобщо да бъде допуснато в България, както и че Дянко Марков не е бил призован съдебно да отговаря за отрицателство на Холокоста“. „Бих се радвала българският съд да прекрати това срамно дело и да отхвърли иска на Дянко Марков като несъстоятелен. Това е още по-необходимо днес, когато сме свидетели на банализиране на събитията от Холокоста дори от представители на висшето управление на страната“, пише още Леа Коен. Декларацията ѝ е подкрепена от повече от 20 интелектуалци, еврейски активисти и общественици.

Дянко Марков разполага с две седмици да обжалва съдебното решение.

Това е второто дело на бившия легионер и депутат от 37-ото и 38-ото Народно събрание Дянко Марков срещу „Маргиналия“. Първото беше срещу целия екип на сайта и почетните членове на сдружение „Маргиналия“ заради отвореното писмо към евродепутата Андрей Ковачев „Какво означават гастролите на антисемита Дянко Марков в европейския парламент“. Тогава Софийският градски съд оправда Емил Коен, Юлиана Методиева, Светла Енчева, Марта Методиева, Жана Николова, Татяна Ваксберг, както и за почетните му членове Надя Данова, Михаил Иванов, Димитър Вацов и Евгения Иванова, и осъди Дянко Марков да плати 5 лева за разноските по делото.

Новото дело, в което Дянков съди само Юлиана Методиева, беше заведено на 4 октомври 2016 г. заради статията ѝ „Внимавайте с антисемитите, могат да ви осъдят“. Този втори съдебен казус влезе в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ. Жалбоподателят Дянко Марков сметна фразата „Какво предизвикателство е търсено с демонстративния показ пред Европа на ноторно известния антисемит Дянко Марков“ за унизителна и съставомерна по Наказателния кодекс и настоя Юлиана Методиева да бъде привлечена към наказателна отговорност за извършеното от нея престъпление и получи съответното наказание.

Междувременно вчера вицепремиерът от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов заяви, че ще съди вестник „Сега“ заради заглавието на статията „В. Симеонов: Кой знае какви майтапчийски снимки от „Бухенвалд“ имам?!“ Той не отрича факта, че е казал такива думи, но смята, че със заглавието изданието е манипулирало интервюто и че води негативна кампания срещу него.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.