Юлиана Методиева получи награда за популяризиране дейността на Комисията за досиетата на Държавна сигурност

от -
282
Прдседателят на Комисията по досиета Евтим Костадинов връчва наградата

Грамота и почетен плакет за популяризиране на дейността  на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност, получи  журналистът и общественик Юлиана Методиева. Това стана на конференцията „Документите на комунистическите тайни служби – реалност, образование и памет“. Форумът се проведе по повод председателството на комисията по досиетата на Европейската мрежа за съхранение на архивите на бившите тайни служби/ЕМСА/ за 2018 г.

Евтим Костадинов, председател на Комисията връчи наградата като каза: „Давам я на една смела жена, публична личност, която с действията си допринася за доверието на обществото към работата  ни за узнаване на миналото“. Главната редакторка на Маргиналия благодари за оказаната чест с думите:“ През 2008 година узнах,че  един от лидерите на неформалните движения, е агент. Наученото  беше инфарктно за мен. Разкриването на досиетата  ми дава възможност да упражня правото ми да знам  кой кой е бил в миналото и днес, какъв хищен октопод е била Държавна сигурност. Всеки от нас може да вижда документите, свидетелстващи за слабостта на човека, жертва на тайните служби на комунизма. Благодаря на Евтим Костадинов, че превърна ръководената от него Комисия в работещ орган за работа с архивите.“

Модератор: Екатерина Бончева, Комисия по досиета, Йоахим Фьорстер, началник отдел, Федерален комисариат за архивите ЩАЗИ, Германия, Вили Лилков, бивш депутат от ДСБ, Марзена Кук, директор на архива, Институт за национална памет, Полша, Адриана Топи, директор на архива, Албански орган за достъп до информация на бившата Държавна сигурност, Албания, д.р Айнарс Бамбалас, държавен архивен експерт, Национален архив Латвия

Награди получиха още Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ГЕРБ, който изказа висока оценка за работата на Комисията и каза: „Искам да благодаря на бивши колеги народни представители, с които в 43-тия парламент с общи усилия успяхме да постигнем едно парламентарно мнозинство, за да направим изменения на сега действащия закон, за да можем да разширим обхвата“.

Цветан Цветанов председател на Вътрешната комисия и зам.председател на ГЕРБ

Методи Андреев, Мартин ДимитровПетър Славов, фондация Конрад Аденауер също получиха награди.  Двамата бивши депутати подчертаха нуждата от лустрация, както и че трябва да се положат всички усилия да бъде получен  архива на военното разузнаване, въпреки очевидната съпротива за това.

 

Методи Андреев, шеф на Комисията по досиета /2001-2002/ обърна внимание за архивите на Военно разузнаване, които още не са предадени

 

 

Бившият депутат Мартин Димитров благодари за честта за получената награда

Данни от експресно социологическо проучане  на общественото мнение за работата на Комисията представи Екзакта. 59% от българите искат в програмите за 10-и клас да се изучава комунистическия режим, 22% са против. 56% от българите желаят публично оповестяване на резултатите от проверките за принадлежност към службите, сочи проучването, проведено през този месец.

 

Лилия Йорданова, Социолгическа агенция „Екзакта“

Всеки четвърти българин се интересува от работата на комисията по досиетата, като това не са политически обагрени хора, отчита проучването. По традиция мъжете над 50 години, хората с висше образование и столичани проявяват значителен интерес към миналото и работата на службите у нас. Нараства и броят на хората, които виждат смисъл в съществуването на комисията по досиетата. 57% от българите желаят публично оповестяване на всички резултати от проверките.

След оповестяването на досието на известната френско-българска лингвистка Юлия Кръстева за  „агент Сабина„, на 23 април Комисията по досиета обяви за сътрудник още едно име на български интелектуалец и автор в областта на изкуствата – Цветан Марангозов.Проверен е като член на редакционния съвет на литературния алманах „Орфей“. Цветан Марангозов е ярък представител на германския кинематографичен и литературен авангард, тъй като е развивал своята творческа дейност до 1991 г. в Мюнхен.

В решението на Комисията от 23 април 2018 г. пише, че е сътрудничил на II управление на ДС с псевдоним „Деян“. Досието съдържало и саморъчно написани сведения.Проверен е като член на редакционния съвет на литературния алманах „Орфей“.

Снимки: Томи Илиев, Маргиналия