Южна Корея се бори срещу демографската криза с по-голямо полово равенство

Само за едно десетилетие Южна Корея е похарчила еквивалента на малка европейска икономика в опит да се справи с демографската си криза, но, както съобщава Ройтерс, раждаемостта там е най-ниска в целия свят.

Тази година Мун Че-Ин, който се описва като феминистки президент, ще пробва нов подход: ще се отнася към жените с по-голямо уважение.

В края на миналата година Южна Корея оповести плановете си да премахне някои от демотивиращите фактори за работещите жени, като позволи и на двамата родители да взимат отпуск при раждане на дете по едно и също време, и като увеличи платения отпуск по бащинство. Работодателите пък са поощрявани да позволят на всеки родител да работи по-малко часове.

„Усилията за равенство между половете са много навременни”, коментира Шин Юн-кюн, икономист към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Южна Корея е най-лошото място за жени да работят в подобна организация, въпреки че те са сред най-добре образованите й служители.

Но мерките стигат по-далеч от условията на труд за жените: майките могат да дават на децата си своята фамилия, а върху актовете за раждане на бебетата вече няма да има квадратче, където да се указва дали детето е извънбрачно или не.

На самотните жени и на неженените двойки също ще бъда предлагани процедури за увеличаване на фертилитета. Социални кампании ще окуражават мъжете да участват повече в грижата за децата и в домашните задължения.

Това е в контраст с усилието на предишното правителство, ръководено от първата жена президент на Южна Корея, Парк Джен-и, която през 2016 г. пуска сайт, който представя в реално време статистика на жените във фертилна възраст, на браковете и ражданията, с надеждата да се породи съревнование между градове и области.

Сайтът е свален след един ден, тъй като жените се оплакват, че ги карал да се чувстват като „репродуктивни органи”.

„Държавата гледа на жените като на фабрики за бебета”, казва Хон Сук-юн, създател на най-популярното телевизионно шоу за деца. Попитан за последните мерки, Хон казва: „Имитирането на вслушване в истинските желания на хората все пак е тръгване по пътя към промяната”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.