За международния ден на ромите Център“Амалипе“ организира събитията из цялата страна

Международният ден на ромите се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г. Тогава международната организация „Романи юнион“ излиза с предложение за това.

В България за първи път се чества през 1991г. по инициатива на Демократичен съюз „Рома“, с председател Мануш Романов.

Изборът на датата никак не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем“ на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение, разказва сайта fakti.bg

По повод Международния ден на ромите Осми април Център „Амалипе” организира събития в цялата страна. Ученици ще „поемат управлението” на ключови национални институции и европейски посолства, превръщайки се в посланици, министри и дори вицепрезидент за един ден. Това ще стане на 12 април, четвъртък. Същият ден, отново в София, учители – роми от цялата страна ще се срещнат с министъра на образованието Красимир Вълчев.В десетки населени места в цялата страна Центровете за развитие на общността и училищата от мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник” ще организират разнообразни събития, чрез които ще почетат паметта на загиналите 500 000 роми през ромския холокост и ще изразят надеждите за новите пътища пред ромите.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.