За първи път Движението за права и свободи влиза в окото на бурята. Перфиден антитурцизъм?

Споделете статията:

 

Часове наред вчера центърът на София беше блокиран от протестиращи. Хиляди недоволни искаха оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, информира БНР.
В демонстрацията се включиха различни опозиционни политически сили и неправителствени организации. Повечето от тях се събраха пред сградата на президентството, Министерския съвет и парламента. Част от гражданите изразиха подкрепата си за държавния глава Румен Радев.
По-рано демонстрация в подкрепа на президентската институция се проведе пред “Дондуков” 2, докато в сградата течеше акцията на прокуратурата. Недоволството беше организирано в социалните мрежи.

Малко по-късно протестът прерасна в шествие, което мина пред сградата на Съдебната палата, Орлов мост, който беше блокиран за близо час и после към Народното събрание.

Президентът Румен Радев слезе при протестиращите пред президентската институция. Хората излязоха, след като прокуратурата извърши спецакции и арести в президентството. Държавният глава атакува открито действията на властта и прокуратурата.

Президентът Румен Радев слезе при протестиращите пред президентската институция. Държавният глава атакува открито действията на властта и прокуратурата

 

“Манипулация е твърдението, че на протеста са се събрали различни политически групи”. Това каза пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова и уточни:

“Първоначално събралата се група на протеста беше БСП, които като опозиция реакцията им беше да защитят президента. Втората група, която беше отишла да протестира пред Министерски съвет, беше на Христо Иванов. Тя е съществената и интересната, защото там младите лица бяха излезли с много ясна кауза и тя не беше българският президент и българският главен прокурор. Каузата беше Черноморието и бетонът върху него, липсата на закони и прозрачност защо определени хора имат по-големи права, отколкото други в тази държава”.

Ръкостискане между издигнатия от БСП президент Радев и либералдемократът Велислав Минеков

Според проф. Христова лидери на малки формации, които нямат политическо представителство и социологията не им дава перспектива, са присъствали на протеста в четвъртък под организация на пиар експерта Арман Бабикян:

“Тази група замърси идеята на другите, защото при другите има гражданска кауза, спрямо която правителството би трябвало да излезе с позиция”.

По думите на политическия психолог младите хора, които са със зелено мислене, са “манипулирани от псевдополитически тези, свързани с антипрокурорската теза и пропрезидентската защита:

“Тези теми нямат общо, сложени на едно – те са миш-маш”, коментира Христова. Според нея интерес от това имат БСП, защото имат за разрешаване вътрешни проблеми, лидерите на малките политически партии, които не са представени, както и “новите активни лица, които искат да заемат политически значими места”.

Мнението на Антоанета Христова е, че никой няма интерес от предсрочни избори въпреки създалата се ситуация, защото отново ГЕРБ ще спечели вота.

Проф. Христова беше категорична, че ДПС няма интерес да предизвиква каквото и да е, но е интересно, че за първи път Движението за права и свободи влиза в окото на бурята.

В предаването “Преди всички” проф. Христова заяви, че само експертите в правната система могат да кажат дали прокуратурата има право да влезе в президентството, ако има доказателства.

В социалните мрежи бяха изразени различни мнения за протеста и посланията му.

Юлиана Методиева: Румен Радев, Корнелия Нинова, Мая Манолова се присъединяват към протеста, Румен Петковото АБВ в гръб и в ляво, също. 1997-ма се обръща в гроба.

Красимира Даскалова: Както писа Ноъм Чомски за алтернативата Тръмп-Байдън – трябва да се избере по-малкото зло… А най-голямото зло за България днес е мафиотското на управление на ББ и неговия Гешев… Всякакви други противоречия трябва временно да бъдат загърбени…

Станимир Панайотов: Тия протести няма да завършат добре, ако: а) не се разделим с перфидния антитурцизъм (сарай, догандере и т.н) б) пак почнете с “нема лево-десно”. Но като гледам, и двете са голям приоритет. Дано греша.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.