За първи път канадски премиер ще се включи в гей прайд

Джъстин Трюдо ще стане първият канадски премиер, който ще участва в гей прайд. Това предадоха организаторите на Торонто Прайд, цитирани от канадската медия CBC. Според тях това е първият държавен лидер в света, който участва в прайд парад, казаха те в интервю за BuzzFeed. Очаква се премиерът да се включи в събитието на трети юли.

Първият за града месец, посветен на прайда, започва на 1 юни и ще акцентира върху темите за принадлежността и включването.

Заедно с Трюдо в събитието планират да се включат и финансовият министър Бил Монро, премиерът на областта Онтарио Катлийн Уин и кметът на Торонто Джон Тори.

В събитията на прайда ще се включат и сирийски бежанци, съобщиха организаторите.

Това не е първият път, когато Трюдо участва в прайд, а само първият в качеството му на премиер, уточнява българският сайт за гей култура huge.bg. Сайтът цитира негови статуси в социалните мрежи, в които Джъстин Трюдо споделя, че няма търпение да се включи в прайда, вече в качеството си на премиер.

„Това е голяма новина за Канада, но и за целия свят“, сподели изпълнителният директор на Торонто Прайд Матю Шантелуи пред BuzzFeed и допълни: „доколкото ни е известно, никога досега държавен лидер не е участвал в прайд парад.“

“Когато се срещнахме в офиса му, той се отнасяше много сериозно към проблемите на транс хората, равните права, имиграцията и забраната върху кръводаряването от гей мъже,” разказа Шантелуи в интервюто за BuzzFeed, цитирано от huge.bg.

Ден след съобщението, Трюдо публикува на профила си във Facebook и видеообръщение в подкрепа на Деня на розовата тениска – инициатива срещу тормоза в училище. Денят води началото си от Канада, където ученик е станал жертва на хомофобски тормоз, защото е носил розова тениска.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.