За първи път младежи с аутизъм, хиперактивност и Даун ще имат създаден за тях спектакъл от Стара Загорската опера

Старозагорската опера е финалист в европейската надпревара за иновативни проекти за опера и балет на платформата FEDORA. Проектът „Ние сме музиканти” на Държавна опера Стара Загора е насочена към създаването на първия в България интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи със специални образователни потребности.

„Концепцията на  „Ние сме музиканти“ ще предостави възможност за приобщаване на деца и младежи с развитийни и поведенчески проблеми, които ще бъдат подкрепени от млади доброволци, психолози, ресурсни учители и оперни артисти в тяхното първо оперно изживяване. Нашето вдъхновение идва от факта, че класическата музика може да повлияе положително на млади хора с разстройства от аутистичния спектър, дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун и други сензорни или емоционално поведенчески трудности. Подобни културни социализиращи дейности не са добре развити в България, а нуждата от тях е голяма и Старозагорската опера има мотивацията да бъде пионер в това измерение. Ако спечели приза на FEDORA, идеята ще бъде реализирана в партньорство с Националната асоциация на ресурсните учители, Сдружение „Алтернатива 55“, Международен младежки център – Стара Загора и Фондация „Синдром на Даун“ – Албания“, споделят от културната институция.

Съвременни изследвания показват, че заниманията с музика подобряват социалната комуникация и слухово-двигателната свързаност сред деца с разстройства от аутистичния спектър и макар че проектът няма за цел да излезе с научно изследване по темата, в неговата реализация освен артисти, ще вземат участие и ресурсни учители и психолози, които биха могли да споделят впечатленията си и да получат обратна връзка от родители доколко такъв ефект е бил постигнат.

За всеки един от финалистите е открита специална дарителска сметка, която ще бъде активна до 4 юни, a постъпилите средства ще бъдат използвани за реализиране на проектните им идеи.

Освен събраните дарения, победителят сред финалистите ще получи и грант на стойност 50 000 евро за разгръщането на своята идея.

Припомняме, че в края на януари проектът „Ние сме музиканти“ на Държавна опера-Стара Загора беше селектиран в първата десятка на конкурса за иновативни образователни продукции на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „FEDORA“ – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство. Месец по-късно, след решение на журито, проектът е избран за един от 3-те финалиста, които ще се борят за приза на конкурса. Заедно с Държавна опера-Стара Загора, в „топ 3” влизат белгийската компания „Platform K“ и италианската „Compagnia Teatrale L‘Albero“. Проектът на Държавна опера-Стара Загора „Ние сме музиканти” е предпочетен пред проектите на Виенската опера, Кралската шведска опера и Датската национална опера.

Дарение в подкрепа на каузата може да бъде направено тук:

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.