За първи път повече от 40 години жените станаха значим фактор на избори в Пакистан

За първи път повече от 40 години жените станаха значителен фактор в изборите в една от областите на Пакистан, съобщава правозащитната организация Хюман райтс уоч.

Изборите за местна администрация в областта Горен Дир в северната пакистанска провинция Хибер Пакхутункхава, които се проведоха миналата седмица, бяха повторение на предишните избори, проведени през 2017 г., анулирани тогава от Пакистанската избирателна комисия поради това, че в тях не бяха участвали никакви жени. Избирателният закон на тази страна изисква най-малко десет процента от гласоподавателите във всички видове избори да бъдат жени. Ако това не е спазено, те не биват признати за валидни.

През октомври в Пакистан беше приет Закон за изборите, който слага край на политическото обезправяване на жените. Макар според конституцията да имат правото да гласуват на избори, милиони жени фактически бяха лишени от него. Това ставаше чрез общото съгласие на политическите партии, местните старейшини и влиятелни фигури, които заедно ползваха отдавна остарели обичаи като извинителен мотив за това жените да не гласуват. Въпреки че масовото явяване на жените пред урните в гласуването в тази област може да породи по-голямо участие на жените на избори както там, така и в цял Пакистан, правителството на тази страна трябва да направи много повече, ако иска наистина участието на жени на избори да стане обичайно явление, т.е. те на равна основа с мъжете да се явяват на избори.

В Пакистан за изборите през септември 2017  са регистрирани 12 милиона повече мъже, отколкото жени, с милион повече от регистрираните за изборите през 2013 г. Главната причина за тази нарастваща пропаст между броя на мъжете и жените, регистрирани за избори , е изискването т.нар. компютъризирана национална лична карта да е валидна и въобще човек да я има, защото с нея се извършва регистрацията на гласоподавателите. Но често е много трудно за жените да получат такава лична карта поради ограниченията, които семействата им налагат върху възможността им да се придвижват из страната и също заради това, че са обучавани в едно патриархално и много консервативно общество. Компютъризираната лична карта дава също така достъп до важни социални услуги и привилегии  като например заеми, предоставяни от държавата, както и до месечни вноски в системата за социално осигурявани, правени от бюджета.

Според оценките на Националната комисия за положението на жените, дори ако само по 5000 лични карти на жени се издават всеки ден, то ще са нужни 18 години, за да се заличи пропастта между броя на мъжете и на жените избиратели. Изключени от механизма на взимане на решения в политическите партии, жените все още нямат глас, за да се противопоставят на незаконните уговорки на пакистанските елити, които дискриминират жените в качеството им на избиратели и офисни служители. .

Тази година в Пакистан ще има общи избори. Правителството и политическите партии трябва да разберат, че страната не може да стане съвременна, уважаваща правата на страна, ако жените продължават да бъдат лишени от избирателни парва и въобще без активното участие на жените в обществения живот, заключава Хюман райтс уоч.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.