Папа Франциск назначи за пръв път жена на висок пост в синода

Папа Франциск назначи френската гражданка Натали Бекарт за заместник-секретар на Синода на епископите. Тя е първата жена, заемаща този пост и имаща право на глас, съобщават медиите от Ватикана.

52-годишната Натали е един от двамата нови заместник-секретари, назначени в синода, органа на епископите, който изучава основните въпроси на доктрината. Тя беше консултант на тази институция от 2019 г. Натали Бекарт има магистърска степен по мениджмънт от престижното бизнес училище HEC в Париж и е учила в Бостън.

Кардинал Марио Грех, генерален секретар на синода, заяви, че назначаването свидетелства за желанието на Светия отец „за по-голямо участие на жените в процеса на разпознаване и вземане на решения в църквата“.
„По време на предишните синоди броят на жените, участващи като експерти и слушатели, се увеличи. С номинацията на сестра Натали Бекарт и възможността й да участва в гласуването, се отворят нови възможности“, каза кардиналът.

Синодът се ръководи от епископи и кардинали, които имат право на глас. Включва също така и експерти, които не могат да гласуват.

Роденият в Аржентина папа изрази желанието си да реформира синода и да направи така, че жените и миряните да играят по-голяма роля в църквата.

Историческото назначаване показва желанието „за по-голямо участие на жените в процеса на разпознаване и вземане на решения в църквата“, коментира кардинал Марио Грех, генерален секретар на синода, цитиран от ВВС.

Новината идва по-малко от месец, след като папа Франциск официално промени закона в църквата, за да позволи на жените да се дават причастия, въпреки това декретът подчертава, че ръкоположеното свещеничество ще остане отворено само за мъжете. Междувременно миналата година папата назначи шест жени в съвета, който контролира финансите на Ватикана.

по материали от медиите

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.