За първи път ще се раздават награди за добри дела „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“

Днес Висшият мюсюлмански съвет в България ще връчи за първи път годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“ Наградата е учредена на името на първия Главен мюфтия на България Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910г.
„Целта на наградата е да се удостоят с публично признание лицата с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание в страната и да популяризира техните примерни деяния, които ще допринесът за разширяване на кръга на добрите и примерни постъпки и дейности в обществото.“
За първи път награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ ще се връчат на 92 годишния ходжа Мехмед Хамид от благоевградското село Рибново за приноса му за запазването и предаването на мюсюлманската идентичност на младото мюсюлманско поколение в България; на Муса Дурлу за примера му като родител, който се грижи за възпитанието и образованието на петте  си  деца, които учат в Духовното училище в Момчилград; на Павел Стоянов, който с фирмата си „Кармела 2000“ ЕООД пръв във България сертифицира производството си със сертификата „Хелял“ на Мюсюлманско изповедание и популяризира хелял продуктите сред мюсюлманите в България; на Ердинч Сюлейман за иноватовните му инициативи в сферата на религиозната просвета, които прилага в с. Бенковски, Кърджалийско, и други села от района.
А почетната награда ще бъде връчена на четвъртия президент на Република България Росен Плевнелиев за усилията му за обединяване на обществото и институционалното уважение към Мюсюлманско изповедание и доброто отношение към мюсюлманската общност в страната.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.