За първи път у нас интерсекс човек сменя името и пола си по паспорт

За първи път в България интерсекс човек ще може да смени личните си документи в съответствие с пола, с който се самоопределя. Става дума за Пол Найденов, който е и първият интерсекс човек у нас, завел дело за промяна на пола в документите си. След решението на Софийския градски съд (СГС) той написа във Фейсбук, че празнува втория си рожден ден, и благодари на адвокатките си Наташа Добрева и Малена Шейтанова.

Найденов е роден с мъжко ДНК, но с резистентност към мъжки полови хормони. През пубертета без съгласието си е подложен на операция, при която са премахнати мъжките му полови белези, въпреки че на въпроси на лекари винаги е отговарял, че се идентифицира като момче. Понастоящем живее с жена на семейни начала, а децата от предишния брак на жена му го наричат „татко“.

Както „Маргиналия“ вече писа, на първа инстанция Пол Найденов загуби делото за смяна на пола си. В решението на Софийския районен съд за него се говори като за „молителката“ и се прилагат аргументите, които често се отправят към транссексуалните хора. Без да се отчита, че е с мъжки хромозоми, от него се иска да си направи операция за смяна на пола. След принудителната си кастрация обаче Найденов отказва да се подлага на повече хирургически интервенции.

На 22 февруари стана ясно, че Найденов е спечелил делото на втора инстанция, в СГС. Пред „Нова телевизия“ правозащитният адвокат Михаил Екимджиев поздрави съдията по делото Галя Митова и адвокатите, спомогнали за прецедентното решение.

За активната си работа за правата на интерсекс хората в България Пол Найденов получи наградата на организацията „Действие“ за 2015 г. „Личност на годината“. Той е един от хората, спомогнали буквата „И“ да бъде добавена към абревиатурата ЛГБТ(И) у нас, се казва в мотивите за наградата.

Пол Найденов е единственият интерсекс активист в България. Той е съосновател и член на борда на Фондация „Ресурсен център Билитис“, както и съосновател и член на Управителният съвет на OII Europe (Organization Intersex International – Europe). Според него има два вида интерсекс хора Едните (които са по-голямата част), приемат за правилна гледната точка на медицината, която е решила вместо тях какви да бъдат те. Другите се борят за човешките си права – на правото за самоопределение и правото да решават какво да се случва с тяхното тяло и към кой биологичен пол да принадлежат.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.